Članak

BLISKI ISTOK

Izrael napao i Siriju, Biden poziva na primirje

(Patria) - Izraelski napad u Libanonu rano jutros bio je usmjeren na Mounira Maqdaha, zapovjednika libanonskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah, brigade mučenika Al-Aqse, saznaje Reuters od dvojice palestinskih sigurnosnih dužnosnika. Udar je rano jutros pogodio zgradu u palestinskom kampu Ain al-Hilweh u blizini grada

Sidona na jugu Libanona.

To je bio prvi napad na prenapučeni izbjeglički kamp, ​​najveći od nekoliko palestinskih kampova u Libanonu, otkako su prije gotovo godinu dana izbila prekogranična neprijateljstva, navodi Reuters.

Tri civila su poginula, a devet ih je ranjeno u izraelskom napadu na glavni grad Sirije Damask, objavili su državni mediji rano jutros, pozivajući se na vojne izvore.

Državni mediji su izvijestili da su se u glavnom gradu Sirije čule eksplozije, a da je protuzračna odbrana presrela "neprijateljske mete" iznad okoline Damaska ​​"tri puta zaredom u jednoj noći".

Izraelski napad također je prouzročio značajnu štetu na privatnoj imovini, dodali su.

Sirijska državna televizija ranije je objavila da je njihova voditeljica poginula u izraelskom napadu, a kako piše Reuters, trenutno nije jasno je li voditeljica bila među troje civila koje spominju državni mediji.

Na pitanje Reutersa o napadu, izraelska vojska je rekla da ne komentira izvještaje stranih medija. Izrael već godinama izvodi napade na ciljeve povezane s Iranom u Siriji, ali je pojačao takve napade od prošlogodišnjeg napada Hamasa na izraelski teritorij, podsjeća Reuters.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao je sinoć s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom, priopćilo je američko ministarstvo odbrane. Kako stoji u priopćenju, složili su se oko "nužnosti demontiranja napadačke infrastrukture" duž granice kako bi se osiguralo da libanonski Hezbollah ne može izvesti napade na sjeverne izraelske zajednice, poput onog lanjskog 7. listopada.

Austin je ponovio da je potrebno diplomatsko rješenje kako bi se osiguralo da se civili mogu sigurno vratiti u svoje domove s obje strane granice.

Izraelska vojska potvrdila je u utorak da je započela ograničene, lokalizirane i ciljane napade na ciljeve Hezbollaha u graničnom području južnog Libanona. Vojska je kazala da izraelske zračne snage i topništvo podržavaju kopnene snage preciznim udarima na vojne ciljeve. Kazala je i da se mete nalaze u selima blizu granice i predstavljaju neposrednu prijetnju izraelskim zajednicama u sjevernom Izraelu.

Izrael je odbacio prijedlog SAD-a i Francuske o 21-dnevnom prekidu vatre u svrhu diplomatskog rješenja koje bi omogućilo raseljenim civilima s obje strane da se vrate kući. Američki predsjednik Joe Biden, koji je imao malo uspjeha u pokušaju odgovaranja Izraela od napada na Hezbolah ili Hamas, pozivao je na primirje.

"Zabrinut sam više nego što možda znate i volio bih da se zaustave", rekao je Biden novinarima kad su ga pitali što misli o izraelskoj invaziji Libanona. "Trebamo primirje odmah."

#aktuelno #Izrael #napad #Sirija