Članak

PRAVNI STRUČNJAK

Išerić poručio Šmitu: Ako odeš u Strazbur, ne vraćaj se u Bosnu

Piše: Enver Išerić

Strašne su informacije i činjenice koje su građanima Bosne i Hercegovine prezentirali mediji, a koje se odnose na aktivnosti visokog predstavnika u vezi sa presudom Kovačević. Prosto je nevjerovatno da mediji izvještavaju da „visoki predstavnik Christian Schmidt ove sedmice putuje u London gdje bi, sa advokatima iz kancelarije Blackstone, trebao dogovarati detalje o rušenju presude Kovačević pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Kako je objavila Istraga, kako bi prikrio tragove, Schmidt u London putuje preko Zagreba. Nakon toga bi se visoki predstavnik, po povratku, u Bosnu i Hercegovini, trebao sastati sa kadrovima HDZ-a BiH. Sastanci bi trebali biti održani u Čapljini.

Ovim svojim potpuno (ne)promišljenim aktivnostima Šmit, umjesto da osigurava mir, i zalaže se za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, što je njegova obaveza, radi upravo suprotno tome.

Ugrožava ljudska prava odnosno zalaže se za opstanak i produbljivanje diskriminacije,
segregacije i fašizacije našeg društva. Zato građani Bosne i Hercegovine koji se bore za njen suverenitet i teritorijalni integritet i za jednaka prava svih njenih građana, moraju Šmitu poslati vrlo jasnu poruku: Nama takav visoki predstavnik ne treba. Bolje nam je bez njega. Ne trebaju nam ni međunarodne organizacije ni njihovi „visoki predstavnici“ sa niskim pobudama i niskim moralom koji našu državu vode u sunovrat.

Šta god visoki predstavnik radio i uradio uvjeravamo ga da nećemo dozvoliti realizaciju
planova u kojima učestvuje. A znamo svi za te planove. I nije ni čudo, ako gledamo iz ove perspektive, zašto nije djelovao protiv negatora genocida, rušitelja ustavnog poretka i donosilaca zakona koji su suprotni odlukama visokog predstavnika i odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Opravdano možemo sumnjati da je to sve dio dogovorene strategije „napada i odbrane“ kako bi od Bošnjaka i drugih koji vole svoju domovinu Bosnu, zadobio podršku i simpatije, a da bi u tom igrokazu zadao odlučujući udarac našoj državi i to praveći žestoki faul, odnosno penal.

E, ako napravi taj potez i ode, kako je naumio, pred Evropski sud za ljudska prava, jedini
logičan potez je da Šmit dobije „crveni karton“. A to znači ne dozvoliti mu da se vrati u našu državu ni pod koju cijenu. Neka bude šta mora biti. Bosna se jednog dana svakako mora osloboditi i visokih predstavnika i niskih hulja, i fašizma i nacionalizma i zagovarača njenih podjela i novih zločina genocida, i izdajnika i korumpiranih političara.

#aktuelno #ChristianSchmidt #EnverIšerić #presuda #SlavenKovačević #Strazbur