Članak

ALARM ZA BUDUĆNOST

Suša dovela do redukcija i niskih nivoa podzemnih voda

(Patria) - Sušno ljeto je učinilo da sve češće u Bosni i Hercegovini osjetimo prekide snabdijevanja vodom. Trend izuzetno nepovoljnih hidroloških prilika je nastavljen u godini kada je zabilježeno i najtoplije proljeće. Nivoi podzemnih voda su alarmantno niski i predstavljaju prijetnju za resurs vode, koja je krucijalna za život.

Bosna i Hercegovina, koja inače obiluje bogatim resursom, trenutno se nalazi u deficitu vode. Kritična situacija zbog manjka padavina prouzrokovala je smanjenje vodostaja podzemnih i površinskih voda. Rekordno visoke temperature u kombinaciji s nedostatkom padavina izazvale su kontinentalnu sušu, za koju smo znali, ali kod nas, kao i obično, sve u posljednji tren. Pa tako sada imamo i kontinurane radove širom zemlje.

“Nažalost, tako je stanje s vremenskim prilikama. Dobar dio ljeta smo uspijevali da održimo stabilno stanje sistema i stanje vode koje je na izvorištu došlo u jednom trenutku da smo na kritičnom nivou. Imamo normalan rad na 25 metara, a nama je nivo vode došao malo iznad tri metra. Nivo kada automatika gasi sistem je tri metra i to je razlog zašto smo uveli u noćnim periodu smanjivanje pritiska na minimum, gdje pojedini dijelovi grada i nemaju vodu, a određeni dijelovi imaju pod slabim pritiskom”, navodi izvršni direktor KJKP ViK KS-a Adnan Šerak.

Zbog rekordnih vrućina koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu stvorile su se loše hidrometerološke prilike koje negativno utječu na klimatološke podobnosti u kojima se naša zemlja nalazi. U narednom periodu, stručnjaci ne očekuju poboljšanje aktuelne situacije.

"Kada je upitanju suša koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu, ona svoje korijene vuče već iz 2023. godine. Izostanak padavina tokom najtoplije godine od početka mjerenja - kako smo ocijenili 2023. - pa smo ušli u zimu koja je bila skoro bez snijega i temperaturama nikad zabilježenim za tu sezonu. U proljeće, padavine nisu bile dovoljne da poprave sitaciju”, ističe meteorolog FHMZ-a Bakir Krajinović.

“U ovu godinu smo ušli u jako teškoj hidrološkoj situaciji. Međutim, ono što je urađeno prethodnih godina na području općine Tešanj - nove količine vode s novim bunarima i sve što komunalno preduzeće radi u svojim aktivnostima - omogućilo je da do sad držimo pod kontrolom vodosnabdijevanje, iako je ono od početka augusta otežano”, kaže direktor JP Rad Tešanj Hasan Handžić.

Ipak, prema najavama, u narednom periodu možemo očekivati padavine koje neće umanjiti štete koje je nanijela suša. Kiša ne smije uspavati ViK i radnike, te je potrebno ovaj problem hitno riješiti. Građani su ogorčeni na redukcije:

“To je nezgodno za svakoga. Više sile vjerovatno, a moguće malo i nepažnje.”
“Dosad se nikada nije desilo da nema 60 dana vode.”
“Meni je najveći problem jer imam trening do 10, pa se ne mogu istuširati poslije toga.”

Suša je također nanijela velike štete žitaricama, voću i povrću. Sama nestašica podrazumijeva i više cijene

#Bosna #Hercegovina #Hidrometerološke #Klimatološke #Padavine #Štete #Suša #Temperature #Voda #Vrućine #BiH