Članak

POTREBNO 1200 KVADRATA

Nije riješen pravni status hotela Walter: Federalni Uskok treba početi sa radom u decembru, Vlada FBiH traži novi prostor

(Patria) - Posebni odjeli Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH (tzv. Federalni Uskok) neće biti smješteni u prostorijama hotela Walter (Emiran) koji je trajno oduzet od Emira Šarića i kojim upravlja Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom.

Prema informaciji koju će Vlada FBiH razmatrati na današnjoj sjednici bit će usvojen zaključak da Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH ispita tržište i izvijesti Vladu o mogućim drugim lokacijama za smještaj Specijalnog odjela Tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH. Predlaže se zakup ili kupovina u svrhu smještaja posebnih odjela ukupne površine 1.200 metara kvadratnih.

Inače, VSTV je obavijestilo Vladu FBiH da će na sjednici 4. i 5. septembra imenovati kandidate na pozicije u posebnim odjelima Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH. VSTV je dopis poslao 25. jula federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i Federalnom ministarstvu pravde, a do danas pitanje smještaja nije riješeno.

„Traži se poduzimanje hitnih koraka ka obezbjeđenju adekvatnog prostora za smještaj posebnih odjela, te drugih tehničkih, kadrovskih i finansijskih pretpostavki za provođenje Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u BiH“, naveli su iz VSTV-a.

U istoj informaciji koju će Vlada razmotriti navodi se da bi za rješavanje pravnog statusa hotela Walter bilo potrebno izvjesno vrijeme, a uzimajući u obzir i potrebnu adaptaciju prostora za potrebe novih odjela, usaglašen je stav Radne grupe da se pronađe drugi smještaj kako bi odjeli počeli sa radom u decembru 2024. godine.

Inače, u Radnoj grupi su osim predstavnika federalnih institucija i pravosuđa i eksperti Ambasade SAD, Hrvatske kao i nekolicina međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH (OHR, USAID, Delegacija EU, OSCE).

#AmbasadaSAD #NerminNikšić #VladaFederacije #VSTV #BiH