Članak

SVJEDOČENJE U KONGRESU

Tajna služba priznala propust u osiguranju Donalda Trumpa

Cheatle se suočava s pozivima republikanaca koji traže njenu smjenu.

(Patria) - Direktorica američke Tajne službe Kimberly Cheatle priznala je u američkom Kongresu da su ona i njena agencija napravili propust kada je atentator ranio republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa na skupu u Pennsylvaniji 13. jula.

- Napravili smo propust. Kao direktorica američke Tajne službe, preuzimam punu odgovornost za bilo kakav sigurnosni propust - rekla je Cheatle, svjedočeći pred Komitetom za nadzor Zastupničkog doma Kongresa.

Cheatle se suočava s pozivima republikanaca koji traže njenu smjenu.

Navela je da pokušaj ubistva Trumpa predstavlja najznačajniji operativni neuspjeh tokom više decenija rada Tajne službe, piše Reuters, a prenosi RSE.

Suočena s tvrdnjama republikanaca da je Tajna služba uskratila resurse za zaštitu Trumpa, Cheatle je rekla da je sigurnost bivšeg predsjednika bila pojačana uoči pucnjave.

Odbila je da odgovori na konkretna pitanja republikanaca i demokrata o dnevnom sigurnosnom planu, rekavši da se stvar interno istražuje.

U pucnjavi na mitingu u Butleru, Trump je povrijeđen u uho, jedan učesnik skupa je ubijen, a dva su povrijeđena.

Osumnjičenog napadača, 20-godišnjeg Thomasa Crooksa, koji je radio u jednom staračkom domu, ubili su agenti Tajne službe. Još nije poznato šta je bio motiv napada.

#DonaldTrump #SAD #TajnaSlužba #Svijet