Članak

CRNA STATISTIKA

Na cestama u Hrvatskoj u prvoj polovini ove godine poginule 132 osobe

Proteklog vikenda na hrvatskim saobraćajnicama poginula je jedna osoba, a policija je zabilježila više od 5.400 prekršaja, od čega više od 1.900 slučajeva prebrze vožnje, podaci su hrvatske policije.

(Patria) - Proteklog vikenda na hrvatskim saobraćajnicama poginula je jedna osoba, a policija je zabilježila više od 5.400 prekršaja, od čega više od 1.900 slučajeva prebrze vožnje, podaci su hrvatske policije.

Uz 1.902 prebrze vožnje, policija je od najtežih prekršaja zabilježila 778 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 303 nepropisna korištenja mobitela tokom vožnje te 392 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je sisačko-moslavačko područje s 316 takvih prekršaja, dok je najveća prekoračena brzina (186 kilometara na sat) izmjerena na primorsko-goranskom području.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području splitsko-dalmatinske policije (67), dok je najveća koncentracija alkohola od 2,99 g/kg izmjerena na sisačko-moslavačkom području.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na zagrebačkom području, gdje je zabilježeno i najviše prekršaja zbog mobitela za vrijeme vožnje.

Zaustavljen je i 21 ponavljač najtežih prekršaja, najčešće zbog vožnje pod utjecajem alkohola i brzine.

Na hrvatskim cestama u prvoj polovini ove godine poginule su 132 osobe, što je 18 smrtnih slučajeva više nego lani. Prema crnoj statistici, gotovo svaka treća osoba poginula je na motociklu.

Kako bi se povećala sigurnost u saobraćaju, policija provodi edukativne ali i represivne mjere u smislu strožih kazni. Cilj je prepoloviti broj smrtnih slučajeva do 2030. godine.

#Hrvatska #pogibija #Region