Članak

PIŠE JASMIN TAJIĆ

Kako su Englezi 'ubili' fudbal na Euru

Ljubiteljima fudbala Evropsko prvenstvo u Njemačkoj ponudilo je dosad većinom ono što smo i očekivali - spektakl!

Za NAP piše: Jasmin Tajić, novinar "Oslobođenja"

Ljubiteljima fudbala Evropsko prvenstvo u Njemačkoj ponudilo je dosad većinom ono što smo i očekivali - spektakl! Odličan fudbal većine selekcija na Euru, a posebno su oduševile selekcije od kojih je to malo ko očekivao, prvenstveno mislim na Gruziju.

Naravno, ne mogu da ne spomenem Austriju, Tursku i Švicarsku, ali i Sloveniju. Svako od ovih je oduševio na svoj način. Gruzija je oduševila hrabrim pristupom i što je bez straha igrala svaki meč, bez obzira ko joj je bio na drugoj strani.

Austrija, iako je ispala, pokazala je da zna igrati vrhunski presing, tačnije ovaj moderni gegen presing, čiji je "otac" upravo austrijski selektor Ralf Rangnick.

Turska je oduševila pristupom, posebno ako se zna da su najmlađa selekcija na ovom Euru. Dinamična igra, brze kontre, vrlo dobra pas igra i bez straha protiv svih. Ni primljeni golovi protiv Portugala nisu Turke pokolebali, već su nastavili sa svojim planom.

Švicarska je možda najbolji primjer kako se igra timski, a da niste tim koji se samo organizovano brani. Sve linije igre Švicarske funkcionišu na sjajan način, odbrana stabilna i snažna, vezni red odličan u oba pravca, a napad poprilično raspoložen, ali također u službi tima.

Što se tiče Slovenije, to je vjerovatno selekcija od koje mi možemo učiti i graditi svoju reprezentaciju. Prije svega, Slovenci su svjesni da imaju nedostatak kvaliteta, ali to nadoknađuju borbom. Ne umire se u ljepoti igre Slovenije, ali se uživa u borbenosti, koja, ponavljam, nama može biti sjajan primjer.

Izvjesno je da su dosad neki favoriti razočarali, iako je uvijek pitanje otkud Belgija tako visoko na FIFA rang-listi i otkud Englezi uvijek u top 2 favorita. Belgija je zasluženo ispala, a Engleska se još drži, iako je meni najteže na ovom Euru bilo gledati utakmice Engleza, jer igra im nema ni glavu, ni rep, niti se zna šta ko radi. Ako prežive Švicarsku u nedjelju, ko zna šta će do kraja uraditi.

Francuska je dosad, čini se tako, igrala "pod ručnom" i onoliko koliko joj treba. Da li će je to koštati, vidjet ćemo. Sada ide na Portugal, koji nije oduševio i koji je uz dosta sreće i zahvaljujući golmanu Costi prošao dalje. Cristiano Ronaldo jeste jedan od najboljih fudbalera u historiji, ali vrijeme je učinilo da on sad izgleda kao teret selekciji Portugala, a očito da Roberto Martinez, selektor, nema hrabrosti da ga ostavi na klupi. Večerašnji duel Francuske i Portugala mogao bi biti prava uspavanka i pokušaj taktičkog nadmudrivanja, u kojem će odlučiti jedan gol ili penali.

Pomenuta Turska ima šanse protiv Nizozemske, čiji je selektor Ronald Koeman na toj poziciji samo jer je bio igračka legenda, jer trenerski nigdje nije ostavio traga. Koemanova postavka velika je šansa za mladu i poletnu Tursku da drugi put u historiji ode u polufinale.

Za kraj sam ostavio učesnike današnjeg prvog četvrtfinala. Španija i Njemačka dosad su najviše pokazale i svi s nestrpljenjem čekamo večerašnji meč. Španci su napravili sjajan tim, koji prijeti sa svih pozicija i koji je opasan svaki put kad pređe na protivničku polovinu. S druge strane, Njemačka ima svoje adute, ali bit će joj sigurno najteže da odoli brzim polukontrama Španaca i taj protuudar "crvene furije" ako uspiju da spriječe imaju velike šanse da prođu dalje.

Sve u svemu, nadamo se da ćemo i nadalje uživati, osim naravno u mečevima Engleske, tu nema uživanja kao što smo dosad uživali, i neka pobijedi najbolji.

P.S. Srbija i Hrvatska su bodovno i dobro prošle, kako su igrale.

#Euro #EURO2024 #EvropskoPrvenstvo #fudbal #Oslobođenje #osvrt #sport