Članak

ČAK 350

Havaji imaju planinu s najvećim brojem kišnih dana u godini

Planina i štitasti vulkan Wai'ale'ale druga je najviša tačka na otoku Kaua'i u havajskom otočju, a izdiže se na 1.569 metara visine.

(Patria) - Planina i štitasti vulkan Wai'ale'ale druga je najviša tačka na otoku Kaua'i u havajskom otočju, a izdiže se na 1.569 metara visine.

Vrh Waiʻaleʻalea karakteriše klima tropske prašume sa značajnim količinama oborina tokom cijele godine, prenosi Punkufer.hr.

U prosjeku tu padne oko 9.500 milimetara kiše godišnje, a rekordna količina padavina - čak 17.300 milimetara - ovdje je zabilježena 1982. godine.

Guinnessova knjiga rekorda tvrdi da je riječ o mjestu s najvećim brojem kišnih dana u godini - čak 350 od 365 dana.

Iako lokalne vlasti promovišu Waiʻaleʻale kao jedno od najvlažnijih mjesta na Zemlji - njegovo ime se doslovice prevodi kao voda koja se preljeva - ono privlači značajan broj turista.

U centru Wai'ale'alea nalazi se niz slapova koji se slijevaju u podnožju te stvaraju popularan Zid plača, oko kojeg se nalaze neke od najljepših planinarskih staza na Kaua'iju i Havajima općenito.

Planinarska staza Weeping Wall ili poznatija kao "plava rupa" proteže se na oko 10 kilometara i pruža nesvakidašnje iskustvo boravka u prirodi.

#GuinnessovaKnjiga #Havaji #Kauai #Planina #PlavaRupa #PunkuferHr #Vulkan #WaiAleAle #WeepingWall #ZidPlaca #magazin1