Članak

DRUGI KRUG 7. JULA

Šta će se sljedeće dogoditi na francuskim izborima i kako funkcioniše izborni sistem?

(Patria) - Agencija Reuters pojasnila je kako će funkcionisati drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj 7. jula, a mogući scenariji nakon izlaznih anketa pokazali su da je krajnje desničarska stranka Nacionalni skup (RN) Marine Le Pen pobijedila u prvom krugu u nedjelju.

Izbori za 577 mjesta u Narodnoj skupštini Francuske su proces u dva kruga. U izbornim
jedinicama u kojima nijedan kandidat nije pobijedio u potpunosti u prvom krugu, dva prva kandidata, kao i svaki kandidat sa više od 12,5% ukupnog broja upisanih birača u toj izbornoj jedinici, prolaze u drugi krug. Onaj ko dobije najviše glasova u drugom krugu osvaja mandat.

Visok odziv u nedjelju znači da se oko 300 izbornih jedinica sada suočava s potencijalnim drugim krugovima koji, u teoriji, idu u prilog RN-u. Kako bi spriječili ove trosmjerne druge krugove i blokirali RN, francuski političari desnog i lijevog centra dugo su praktikovali ono što nazivaju „republikanskim frontom“, pri čemu trećeplasirani kandidat ispada iz utrke i poziva birače da glasa za drugoplasiranog kandidata. Svi kandidati do utorka uvečer trebaju da odluče da li će se povući ili kandidovati u drugom krugu.

Mnogi politički lideri dali su smjernice kandidatima i biračima u nedjelju navečer. Predsjednik Emmanuel Macron pozvao je na „široko okupljanje republikanskih i demokratskih“ kandidata za drugi krug, efektivno usmjeravajući i krajnje desničarski Nacionalni skup i tvrdolijevu stranku Nepokorenu Francusku (LFI).

Njegov bivši premijer Edouard Philippe pozvao je kandidate iz njegove stranke da odustanu ako su na trećoj poziciji i okupe se iza kandidata od lijevog do desnog centra, isključujući RN i LFI.

Na lijevoj strani, lideri socijalista i LFI-a također su pozvali svoje trećeplasirane kandidate da odustanu kako bi blokirali RN.

Konzervativna republikanska stranka, koja se podijelila prije glasanja s malim brojem njenih poslanika koji su udružili snage sa RN, nije dala nikakve smjernice.

Ali, efikasnost „republičkog fronta“ je oslabila tokom godina, a mnogi birači više ne slušaju savjete stranačkih lidera. Također je moguće da će kandidati odbiti da odustanu uprkos smjernicama političkog sjedišta u Parizu.

Razgovori u narednih 48 sati bit će ključni i mogli bi značajno promijeniti rezultate, potencijalno odlučujući hoće li RN postići potpunu većinu u parlamentu ili ne. Zbog toga je rezultat drugog kruga izuzetno teško predvidjeti. Čak su i anketari pozvali na oprez u pogledu projekcija mandata.

#drugikrug #Francuska #izbori #Svijet