Članak

NOVA STUDIJA

Skoro polovina vlasnika električnih automobila u SAD-u želi se vratiti na benzin

Elektrifikacija ne ide očekivanim tokom.

(Patria) - Najnovija studija potvrđuje da elektrifikacija ne ide očekivanim tokom.

Posebno je to vidljivo u SAD-u, gdje je početni entuzijazam posljednjih mjeseci lagano splasnuo, što je rezultiralo i padom prodaje pojedinih električnih automobila, prenosi Index.hr.

Mnogi proizvođači revaloriziraju svoje poslovne planove i muku muče s prelaskom na struju.

Najnovija studija, pod nazivom "2024 Mobility Consumer Pulse", koju potpisuje "McKinsey & Co", otkriva da se 46% vlasnika električnih vozila u SAD-u želi prebaciti na benzince.

Kao glavni razlog izdvajaju neadekvatnu infrastrukturu za punjenje.

Tako njih 35 posto krivi nedovoljno razvijenu javnu mrežu, 34 posto vlasnika tvrdi da su troškovi posjedovanja električnog vozila i dalje previsoki, a 32 posto kaže da su električna vozila previše utjecala na njihov način vožnje na dugim putovanjima.

Ostali razlozi koje su vlasnici naveli uključuju nemogućnost punjenja kod kuće (24 posto), stres zbog brige oko punjenja (21 posto) i zahtjeve za mobilnošću punjenja (16 posto). Samo 13 posto reklo je da ne uživaju u iskustvu vožnje.

Podsjetimo, u SAD-u postoji 183.000 javno dostupnih punjača za električna vozila.

No, nisu Amerikanci najviše razočarani električnim automobilima. U Australiji čak 49 posto vlasnika električnih vozila razmišlja o povratku na pumpu. Brazil je treći na listi - 38% vozača električnih auta u toj zemlji se želi vratiti na benzin.

Na suprotnom kraju spektra je Japan, gdje bi se samo 13 posto vlasnika htjelo vratiti vozilu pokretanom motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.

Ostale zemlje ispod svjetskog prosjeka su Italija (15 posto), Francuska (18 posto), Njemačka (24 posto) i Kina (28 posto).

#benzin #električniautomobili #SAD #ekonomija