Članak

ODLUKA REGULATORA

Raiffeisen banka u Austriji kažnjena sa dva miliona eura

Austrijski finansijski regulator (FMA) objavio je jučer da je Raiffeisen Bank Internationalu (RBI) izrekao kaznu od dva miliona eura zbog propusta u kontroli pranja novca.

(Patria) - Austrijski finansijski regulator (FMA) objavio je jučer da je Raiffeisen Bank Internationalu (RBI) izrekao kaznu od dva miliona eura zbog propusta u kontroli pranja novca.

"RBI nije temeljito provjerio mehanizme kontrole pranja novca i finansiranja terorizma u dvije korespondentne banke sa sjedištem u inozemstvu", navodi se u saopštenju FMA.

Kazna nije pravomoćna, dodaje se.

Neimenovani izvor rekao je za Reuters da je sjedište dvije spomenute korespondentne banke na Kubi i u Bahrainu.

RBI je najavio da će odluku regulatora osporavati pred sudom.

- Tvrdnje su neutemeljene - ustvrdila je glasnogovornica banke, dodavši da RBI ima primjerene mehanizme kontrole pranja novca.

Banka je već 2019. pred austrijskim vrhovnim upravnim sudom uspješno osporila kaznu od 2,7 miliona eura koju joj je regulator izrekao, također zbog propusta u kontroli pranja novca, nakon što se njeno ime pojavilo u Panamskim dokumentima.

Njihova objava izazvala je veliki skandal budući da su pokazali kako su kompanije i pojedinci izbjegavali porezne obveze otvarajući račune u poreznim oazama.

#AustrijskiRegulator #FinansiranjeTerorizma #Kazna #KontrolaPranjaNovca #KorespondentneBanke #NeutemeljeneTvrdnje #PanamskiDokumenti #PorezneOaze #RaiffeisenBankInternational #VrhovniUpravniSud #ekonomija