Članak

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Komšić u Washingtonu o investicijama u energetskom sektoru i Južnoj interkonekciji

Član Predsjedništva BiH posjetio je kompaniju TC Energy u Washingtonu, gdje se sastao s direktoricom i članovima Uprave.

(Patria) - Član Predsjedništva BiH posjetio je kompaniju TC Energy u Washingtonu, gdje se sastao s direktoricom i članovima Uprave.

Tokom posjete razgovarano je o trenutnoj energetskoj sigurnosti na Balkanu, s posebnim osvrtom na diversifikaciju snabdijevanja plinom i Južnu interkonekciju, kao i o dugoročnom rješenju problema s kojima se BiH suočava u energetskom sektoru.



Komšić je rekao da je energetska sigurnost već odavno dio geopolitike u cijelom svijetu, pa tako i na Zapadnom Balkanu.

Upravu kompanije informisao je o obavezama naše zemlje iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, koje je preuzela kako bi se uskladila s politikama EU, te izazovima s kojima se susreće kada je riječ o reformama energetskog sektora.



Razmijenjena su mišljenja o potencijalnim investicijama koje bi kompanija TC Energy mogla realizovati u BiH, s posebnim akcentom na projekte vezane za diversifikaciju izvora energije i održivi razvoj.

Direktorica kompanije izrazila je zadovoljstvo zbog mogućnosti saradnje sa BiH i zemljama Balkana općenito, te istakla značaj koji ova regija ima u planovima TC Energy za širenje na međunarodnom tržištu.

#Predsjedništvo #Washington #ŽeljkoKomšić #BiH