Članak

ČASIV JAR

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske trupe potisnute iz ključnog istočnog grada

(Patria) - Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da su njene snage istjerale ruske trupe iz okruga u gradu Časiv Jar na istočnom frontu rata koji se smatra sljedećim ciljem Moskve, javio je Reuters.

Ruski izvještaj kaže da su ruske snage uništile komunikacijski toranj u blizini grada i napredovale dalje.

Časiv Jar stoji na uzvisini 20 km zapadno od Bahmuta, grada koji su ruske snage zauzele prije godinu dana nakon višemjesečnih borbi. Obje strane vide Časiv Jar kao potencijalnu polaznu tačku za Rusiju za napredovanje prema ključnim gradovima istočnog regiona Donjecka, uključujući Kramatorsk i Slavijansk.

Nazar Voloshyn, glasnogovornik ukrajinske grupe snaga na jugu, rekao je agenciji Ukrinform da su ruske snage istjerane iz kvarta „Kanal“ u Časiv Jaru duž kanala Siverski Donjeck-Donbas koji se proteže duž istočnog ruba grada. „Ukrajinski branioci su zaista istisnuli ruske snage iz okruga Kanal u Chasiv Yar u Donjeckoj oblasti“, rekao je Voloshyn.

„Neprijateljske vojske više nema.“

Generalštab ukrajinske vojske, u kasnom večernjem izvještaju u četvrtak, rekao je da su ruske trupe šest puta pokušale potisnuti ukrajinske snage u blizini Časiv Jara. Tri napada su odbijena, a borba nastavljena.

Ukrajinska ambasada u Washingtonu objavila je apel na mreži X da zaustavi rusko napredovanje na Časiv Jar, rekavši da Rusija „očajnički pokušava zbrisati grad ciljajući čak i oštećene crkve i civilne stambene blokove.“

„Moramo spriječiti Rusiju da ga pretvori u grad duhova prije nego što bude prekasno“, dodali su.

U depeši ruske novinske agencije Tass navodi se da je komandant ruske brigade Stanislav Orlov rekao da su njegove snage uništile komunikacioni toranj na najvišoj tački grada.

„Ovo je omogućilo da se napravi proboj bez gubitaka“, navodi se u depeši.

Ukrajina je očekivala ruski napad na grad. Njen vrhovni komandant Oleksandr Syrskiy rekao je prošlog mjeseca da su se ruske snage nadale da će zauzeti Časiv Jar prije ceremonije 9. maja povodom obilježavanja godišnjice sovjetske pobjede u Drugom svjetskom ratu.

#Rusija #trupe #Ukrajina #Svijet