Članak

KOLAPS SISTEMA

Direktor Elektroprivrede BiH: Ispadi su mogući i ubuduće

Tražiti krivce u ovom trenutku bilo bi jako nezahvalno - pustit ćemo da to odradi struka u narednom periodu, rekao je Buljubašić.

Foto: FTV

(Patria) - Neviđeni kolaps elektroenergetskog sistema - na dva sata paralizovani su Bosna i Hercegovina, Crna Gora i dio Hrvatske.

O uzrocima i posljedicama, važnosti sistema i normalizaciji za Dnevnik 2 FTV-a večeras je govorio generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić.

Trenutno stanje s opskrbom električnom energijom je, kaže, u potpunosti stabilno.

Buljubašić ističe da je u opticaju 730 megawatta te se nada da će u narednih nekoliko sati u pogon u potpunosti biti puštena i Termoelektrana Tuzla. Dva bloka u Termoelektrani Kakanj već ulaze u sistem.

- Što se tiče hidroelektrana, sva tri hidroagregata su u pogonu i jako brzo su bila u funkciji - čim se uspostavio interkonektivni dalekovod na 400 kV naponu.

Želim zahvaliti ljudima u Elektroprivredi koji su u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema danas besprijekorno radili na rješavanju ove problematike i, naravno, da se izvinim našim potrošačima što se ovo danas desilo - rekao je Buljubašić.

Naveo je da su ovakve situacije moguće i ubuduće, te da je, stoga, od izuzetne važnosti voditi računa o stabilnosti energetskog sistema i energetskih postrojenja u Bosni i Hercegovini, što će značiti i stabilnu proizvodnju.

Buljubašić je objasnio da je uzrok današnjeg kolapsa prekid u interkonektivnim dalekovodima.

- Kada imate pad na 400 kV dalekovodu, onda padaju i niži dalekovodni sistemi - 220 kilovoltni, 110 kilovoltni, onda ne možete uspostaviti ni balans između potrošnje i proizvodnje.

Važno je naglasiti da su prije ovoga svi proizvodni kapaciteti Elektroprivrede BiH bili u pogonu, u punom kapacitetu i ne možemo reći da je to stvar Elektroprivrede BiH - poručio je Buljubašić.

Prema njegovim riječima, u narednih nekoliko sati Elektroprivreda BiH će, vjerovatno, radi stabilne opskrbe kupaca morati dokupiti određenu količinu električne energije.

- Jako je bitno naglasiti da je u jednom ovako ozbiljnom ispadu Elektroprivreda BiH jako brzo reagovala u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema da se ponovo uspostavi stabilnost na energetskom sistemu.

Tražiti krivce u ovom trenutku bilo bi jako nezahvalno - pustit ćemo da to odradi struka u narednom periodu- govori Buljubašić.

Dodaje i da su netačne informacije da je došlo do havarije u Termoelektrani Tuzla.

Crni dim iz dimnjaka Termoelektrane je sasvim normalan u ovakvim ispadima, pojasnio je Buljubašić.

#ElektričnaEnergija #Elektroprivreda #kolaps #SanelBuljubašić #BiH