Članak

PREDSJEDNIK KO SDA SARAJEVO

PATRIA VIDEO INTERVJU Faruk Kapidžić govori o sigurnosnoj situaciji, sarajevskom odgovoru i politici Trojke

Trojka je na vlast došla na osnovu brutalne laži i uz pomoć međunarodne zajednice i nekih regionalnih sila koje ne žele dobro ovom gradu.

Foto: Patria

Razgovarao: Rasim Belko @rasimbelko

Faruk Kapidžić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo u Patria intervjuu govori o sigurnosnoj situaciji, strahu koji vlada, politikama Trojke, zaduženjima kantonalne vlasti u Sarajevu, te o sarajevskom odgovoru SDA, Stranke za BiH i Demokratske fronte.

Patria: Možete li ocijeniti trenutnu situaciju u BiH, posebno s aspekta sigurnosti, s obzirom na posljednja dešavanja?

Kapidžić: U Bosni i Hercegovini, a posebno u Kantonu Sarajevo, vlada potpuna nesigurnost. To se odnosi na nesigurnost u institucijama, među ljudima koji upravljaju tim institucijama, na ulicama i u samoj državi. Neizvjesnost postoji i u pogledu budućnosti, bilo da govorimo o narednoj godini, deceniji ili dalje. Ovakvo stanje podsjeća na nekadašnji dogovor Trojke, posebno na haos koji su izazvali u Sarajevu svojim nepismenim pristupom ozbiljnim stvarima poput upravljanja državom i kantonom.

Sarajevski odgovor: Dogovor SDA, Stranke za BiH i Demokratske fronte

Patria: Nedavno ste predstavili "Sarajevski odgovor" dogovor SDA, Stranke za BiH i Demokratske fronte na lokalnim izborima. Šta predstavlja taj dogovor i kako ćete djelovati?

Kapidžić: Ovaj dogovor je naš odgovor četiri godine kasnije na Sarajevski dogovor tadašnje četvorke. Sjećamo se njihovih pompeznih najava i osvajanja nekoliko opština u centru Sarajeva. Četiri godine kasnije, rezultati su evidentni, naročito u smislu sigurnosti na ulicama. Svjedoci smo specifičnog straha među ljudima, službenicima, političarima - niko ništa ne spominje, svi okreću glavu kao da se ništa ne dešava. Nedavni incident pucnjave kod Hotela "Evropa", gdje je pokušana likvidacija čovjeka koji otvoreno govori o dešavanjima, samo je jedan od primjera.

Zaduživanje Vlade Kantona Sarajevo: Potrebno ili pretjerano?

Patria: Zastupnik ste u Skupštini Kantona Sarajevo. Aktuelna vlast se zadužuje preko svake mjere. Kako ocjenjujete ta zaduživanje? Da li je potrebno da se Vlada Kantona Sarajevo toliko zadužuje?

Kapidžić: Ako bi se Vlada zaduživala za realizaciju projekata, to bi moglo biti opravdano. Međutim, oni se zadužuju za projekte koji ne postoje i ništa se ne realizuje. Kada se nešto i realizuje, poput obnove tramvajske pruge, to je naplaćeno dvostruko više. Ugovori se skrivaju, zadužuju se za nerealizovane projekte i odgovaraju bankarskom lobiju koji ih je i doveo na vlast. Trojka je na vlast došla na osnovu brutalne laži i uz pomoć međunarodne zajednice i nekih regionalnih sila koje ne žele dobro ovom gradu.


Da li vladajući znaju ustavno-pravni poredak?

Patria: Gospodin Konaković, jedan od lidera Trojke, govorio je o rezultatima lokalnih vlasti, a nabrajao rezultate kantonalne vlasti u Sarajevu. Znaju li vladajući uopšte ustavno-pravni poredak i nadležnosti?


Kapidžić: Naravno da znaju, ali znaju i da građani to ne znaju i koriste tu neinformisanost. Oni su došli na vlast na osnovu laži i manipulacija, uz podršku međunarodne zajednice, te Beograda i Zagreba, koji ne žele napredak Sarajeva. Represija koja nam je nametnuta izvana, predvođena Konakovićem i kriminalnim Nikšićem, dovela je do toga da ozbiljni političari budu procesuirani i eliminisani iz političkog života. Naš dogovor za nastup na izborima je pokušaj da građanima ponudimo alternativu i zaustavimo devastaciju države.

#BiH #FarukKapidžić #Intervju #izdvojeno #KantonSarajevo #KOSDASarajevo #RasimBelko #Sarajevo #SDA #trojka #videointervju