Članak

ZAŠTO NE REAGUJU?

Agresija Srbije prolazi, muk u institucijama: Sve aktere u vlasti treba uhapsiti zbog izdaje države Bosne i Hercegovine!

Foto: MUP Srbije

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Mediji su opet na prvoj liniji odbrane države. Za to vrijeme institucije i dobro plaćeni odgovorni u tim institucijama su očigledno već počeli koristiti ljeto i razmišljati više o kupanju na moru nego o početku aneksije Rs iz Beograda.

A aneksija je kada policijske snage Republike Srbije izvrše desant, ma pod kakvom maskom, na teritoriju Bosne i Hercegovine. Čisto da podsjetim, ministri unutrašnjih poslova Republike srpske i Srbije Siniša Karan i Ivica Dačić potpisali su u Trebinju memorandum o saradnji tokom turističke sezone.

Taj dogovor postignut je još na svesrpskom saboru u Beogradu i očito je dio agende za destabilizaciju BiH. Jer, Republika Srbija nije tražila dozvolu institucija Bosne i Hercegovine da stacionira svoju posadu i helikopter u gradu na jugu BiH. I posve je nebitno je li to jurišna borbena posada ili ona za gašenje požara.

Istovremeno, vlast u Bosni i Hercegovini pravi se mrtva, čekajući valjda da neko iz međunarodne zajednice reaguje, kako ne bi remetili odnose s Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem.

Ministar odbrane Zukan Helez nije u zemlji i umjesto da se odmah vrati i počne tražiti opcije na raspolaganje za reakciju, Helez radi još jednu nesadržajnu misiju dok srpski svet ulazi u unutrašnjost BiH.

Gdje je ostatak Vijeća ministara, ne znamo, ali njihove reakcije ne vidimo. Pokušali smo dobiti reakciju Granične policije, ali direktor Mirko Kuprešaković ne vjeruje da smo novinari, a PR služba je još oko podne zatvorila dućan.

Ni u Predsjedništvu BiH nije bolje. Pokušali smo doći do reakcije predsjedavajućeg Predsjedništva Denisa Bećirovića i člana Željka Komšića. Ali ni oni službeni ni privatni kontakti nisu pomogli.

Gdje su Elmedin Konaković, Edin Forto, Sevlid Hurtić i ostali, teško je za pretpostaviti, ali jedno je sigurno - svi nabrojani nisu u službi odbrane države kojoj su se zakleli na vjernost i službu.

Da jesu, večeras bi sve prštalo od diplomatskih i nediplomatskih poruka i poteza, jer kako reče pravni ekspert Enver Išerić, bio je ovo: "Prvi agresivni napad na državu Bosnu i Hercegovinu nakon 'svesrpskog sabora'".

Sutra će svi biti pametni i pričati priče, a danas, kada se dešava agresija pod krinkom saradnje i pomoći, svi su se sakrili u mišije rupe i čekaju da neko drugi brani BiH.

Znali smo da imamo neodgovornu vlast, ali da imamo antidržavnu vlast bez patriotizma i spremnosti na promptnu reakciju, to su nas danas uvjerili naši "lideri".

Ako postoji opcija, sve one koji danas obnašaju državnu funkciju u BiH, bez obzira na etničku i političku pripadnost, treba odvesti pred sud za izdaju države i njenih interesa!

#AneksijaRs #BosnaHercegovina #Država #helikopter #Institucije #IvicaDačić #Mediji #MUPSrbije #RasimBelko #SinišaKaran #Srbija #TurističkaSezona #izdvojeno #BiH