Članak

TUZLA

Operativna akcija 'Hirijet': SIPA lišila slobode jedno lice

(Patria) - Danas su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su, u sklopu operativne akcije „Hirijet“, na području Tuzle realizovali pretrese na dvije lokacije, te su tom prilikom pronađeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka.

Jedno lice je lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Krijumčarenje ljudi“, iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa krivičnim djelom „Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata“, iz člana 189a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Osumnjičeni se tereti da je početkom 2021. godine, kao vlasnik - osnivač i direktor pravnog lica za međunarodni transport u namjeri da za sebe pribavi protivpravnu korist, organizovao grupu za organizovani kriminal sa ciljem prevođenja više migranata preko državne granice Bosne i Hercegovine u državu Evropske Unije, za koje je bio svjestan da ne ispunjavaju uslove za legalan ulazak u Evropsku Uniju.

Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Također, ostvarena je intenzivna saradnja sa policijskim organima Republike Srbije, Republike Slovenije, EUROPOL-om, a podršku je pružio i Policijski centar Jugoistočne Evrope (SELEC).

Lice lišeno slobode će biti ispitano u službenim prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu, a o daljem statusu lica odlučit će postupajući tužilac Tužilaštva BiH.

#CrnaHronika #Danas #EvropskaUnija #Krijumčarenje #Migranti #Policija #Saradnja #SELEC #Tuzla