Članak

CIVILI GINU

UN: Najmanje 56 posto ubijenih u Gazi su žene i djeca

(Patria) - Žene i djeca čine najmanje 56 posto hiljada ubijenih u ratu u Gazi, saopštile su u utorak Ujedinjene nacije, javio je AFP.

Ujedinjene nacije pojašnjavaju novi pregled broja poginulih u Gazi, nakon što je Izrael osudio svjetsko tijelo kao „papagaja... Hamasovih propagandnih poruka“.

„Svako ko se oslanja na lažne podatke terorističke organizacije kako bi promovisao krvnu klevetu protiv Izraela je antisemit i podržava terorizam“, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz na mreži X kasno u ponedjeljak.

Zbog nedostatka pristupa, agencije UN-a su se od početka rata u Gazi 7. oktobra oslanjale na brojeve koje je dostavilo Ministarstvo zdravlja kojim upravlja Hamas. Ovo je izazvalo kritike iz Izraela, ali UN kažu da su podaci prije rata bili pouzdani i da će nastojati provjeriti brojke „kada uslovi dozvole“.

Ministarstvo je u utorak saopštilo da su najmanje 35.173 osobe ubijene na toj teritoriji zbog izraelskih vojnih operacija od izbijanja rata. Rat je izazvao Hamasov napad 7. oktobra na Izrael, koji je rezultovao smrću više od 1.170 ljudi, većinom civila.

Vlasti Gaze dosljedno navode da žene i djeca čine veliku većinu ubijenih na palestinskoj
teritoriji. Ali novi pregled koji je dostavilo ministarstvo zdravlja i koji su UN objavile prošle sedmice čini se da dovodi u sumnju tu tvrdnju.

Ministarstvo je saopštilo da je do 30. aprila u potpunosti identifikovalo skoro 25.000 ubijenih, dok su elementi za identifikaciju nedostajali za ostatak od skoro 10.000 drugih koji su poginuli.

Od onih koji su u potpunosti identifikovani, navodi se da su 40 posto bili muškarci, 20 posto žene i 32 posto djeca, dok je osam posto bilo starijih - kategorija koja nije raščlanjena po spolu. Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije Christian Lindmeier u utorak je rekao da je novi presjek „najsveobuhvatniji“ do sada. On je novinarima u Ženevi rekao da se primjenom istog omjera na neidentifikovane osobe i uz pretpostavku da žene predstavljaju polovinu starijih osoba, može očekivati da je najmanje „56 posto žena i djece“ među više od 35.000 mrtvih.

I to nije uzelo u obzir vjerovatnoću da će više žena i djece vjerovatno biti među hiljadama za koje se vjeruje da su još uvijek pod ruševinama „jer su oni ti koji obično ostaju kod kuće“, rekao je. Dakle, iz „minimalne statističke računice“, rekao je, „dolazite do 60 posto žena i djece.“

Jens Laerke, glasnogovornik UN-ove humanitarne agencije OCHA, rekao je da novi presjek nije u suprotnosti s prethodnim procjenama da žene i djeca čine više od dvije trećine ubijenih. Ono što je sada dostavilo ministarstvo zdravlja bilo je jednostavno „više detalja o pododjeljku ukupnog broja od 35.000 smrtnih slučajeva“, rekao je. „Ovo se međusobno ne isključuje.“

#djeca #Gaza #Izrael #Palestina #smrt #žene #Svijet