Članak

NEKI ČLANOVI NISU DOŠLI NA SJEDNICU

Nezavisni odbor PS BiH još nije raspisao konkurs: Dodik ne želi izgubiti kontrolu, Ćulum ne može ostati na čelu SIPA-e

(Patria) - Nezavisni odbor PS BiH trebao je održati sjednicu 26. aprila ali se nije pojavio nijedan član NO iz reda srpskog naroda. Posljednja sjednica Neazavisnog odbora održana je 19. marta.

S obzirom da direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darku Ćulumu mandat ističe u julu, Nezavisni odbor je dužan raspisati konkurs tri mjeseca prije isteka mandata. No, do isteka mandata su ostala manje od tri mjeseca, a konkurs za direktora SIPA-e nije raspisan.

Prema informacijama Patrije, nedolaskom na sjednicu članovi NO Ćulumu kupuju dodatno vrijeme na ovoj poziciji s obzirom da se Milorad Dodik i Nenad Nešić ne mogu dogovoriti ko će zamijeniti Ćuluma. Nešić ima nekoliko svojih prijatelja koje bi volio vidjeti na čelu SIPA-e, dok Dodik ne želi izgubiti kontrolu koju ima od samog početka rada ove agencije. Zakon je jasan. Sve do imenovanja novog direktora Ćulum ostaje na poziciji bez obzira na istek mandata. S obzirom da ispunjava uslove za penziju on i ne može biti biran na drugi mandat.

Ćulum je prošle sedmice boravio u Beogradu gdje se sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislavom Gašićem. Razgovarali su o nastavku saradnje u oblasti borbe protiv spriječavanja ilegalnih migracija, trgovine ljudima i organizovanog kriminala.

Iako je Granična policija BiH glavna agencija za spriječavanje ilegalnih migracija, a kojoj pomažu SIPA i DKPT i MUP Rs sa određenim brojem policijskih službenika na tom sastanku nije bilo mjesta za direktora GP BiH Mirka Kuprešakovića.

Mogao je Ćulum povesti i zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića koji je bivši direktor Granične policije BiH. No, ni to nije uradio.

Tako je Gašić sa Ćulumom razgovarao o zajedničkoj bobi protiv ilegalnih migracija, posebno imajući u video da Republika Srbija i Bosna i Hercegovina, kao tranzitne zemlje trpe pritisak masovnih migracija te dodao da je saradnja nadležnih službi ključna za očuvanje sigurnosti građana obje države.

Inače, u tri državne policijske agencije ove i naredne godine doći će do masovnog odliva kadra zbog penzionisanja pa bi već sada trebalo vršiti popunjavanje mlađim kadrovima.

#DarkoĆulum #direktor #konkurs #MiloradDodik #NenadNešić #Nezavisniodbor #SIPA #BiH