Članak

ZABRANA RADA

Izraelske vlasti izvršile raciju u prostorije Al Jazeere nakon naredbe o zatvaranju

(Patria) - Izraelske vlasti izvršile su raciju u hotelskoj sobi u Jerusalemu koju koristi Al Jazeera kao svoj ured nakon što je vlada odlučila u nedjelju zatvoriti lokalne operacije te TV stanice u vlasništvu Katara, rekli su za Reuters izraelski zvaničnik i izvor Al Jazeere.

Video koji je kružio internetom prikazuje policajce u civilu kako demontiraju opremu za kamere u hotelskoj sobi, za koju je izvor Al Jazeere rekao da se nalazi u istočnom Jerusalemu.

Kabinet premijera Benjamina Netanyahua zatvorio je mrežu sve dok traje rat u Gazi, rekavši da to ugrožava nacionalnu sigurnost. Al Jazeera je rekla da je taj potez „zločinačka akcija“, a optužba da je mreža prijetila izraelskoj sigurnosti bila je „opasna i smiješna laž“ koja je dovela u opasnost njene novinare. Zadržali su pravo da „preduzmu svaki pravni korak“.

Mreža je kritikovala izraelsku vojnu operaciju u Gazi, odakle je izvještavala tokom cijelog rata.

„Kanal za podsticanje Al Jazeera bit će zatvoren u Izraelu“, objavio je Netanyahu na društvenim mrežama nakon jednoglasne odluke vlade. U saopštenju vlade navodi se da je izraelski ministar komunikacija potpisao naredbe da se „odmah djeluje“, ali je barem jedan poslanik koji je podržao zatvaranje rekao da bi Al Jazeera i dalje mogla pokušati blokirati to na sudu.

Mjera, navodi se u saopštenju, uključuje zatvaranje ureda Al Jazeere u Izraelu, konfiskaciju opreme za emitovanje, isključivanje kanala kablovskim i satelitskim kompanijama i blokiranje njenih web stranica. U njemu se ne spominju operacije Al Jazeere u Gazi. Izraelski provajderi satelitske i kablovske televizije obustavili su emitovanje Al Jazeere nakon vladine odluke.

Mreža se prošlog mjeseca požalila na „seriju sistematskih izraelskih napada kako bi ušutkali Al Jazeeru“. Navodi se da je Izrael ciljao i ubio nekoliko njenih novinara, uključujući Samera Abu Daqqu i Hamzu AlDahdooha, u Gazi tokom sukoba. Izrael je rekao da ne cilja na novinare.

Katar je osnovao Al Jazeeru 1996. godine i na nju gleda kao na način da ojača globalni ugled.

„Mreža Al Jazeera Media najoštrije osuđuje i osuđuje ovo krivično djelo kojim se krše ljudska prava i osnovno pravo na pristup informacijama“, navodi se u saopštenju mreže.

„Al Jazeera potvrđuje svoje pravo da nastavi sa pružanjem vijesti i informacija svojoj globalnoj publici.“

Ured UN-a za ljudska prava također je kritikovao zatvaranje.

„Žalimo zbog odluke vlade da zatvori Al Jazeeru u Izraelu“, navode na mreži na X.

„Slobodni i nezavisni mediji su od suštinskog značaja za osiguravanje transparentnosti i odgovornosti. Sada, još više s obzirom na stroga ograničenja izvještavanja iz Gaze. Sloboda izražavanja je ključno ljudsko pravo. Pozivamo vladu da poništi zabranu.“

Izraelski parlament je prošlog mjeseca ratifikovao zakon kojim se dozvoljava privremeno
zatvaranje stranih emitera u Izraelu koji se smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Zakon dozvoljava Netanyahuu i njegovom sigurnosnom kabinetu da zatvore urede mreže u Izraelu na 45 dana, period koji se može obnoviti, kako bi mogao ostati na snazi do kraja jula ili do kraja velikih vojnih operacija u Gazi.

#AlJazeera #Izrael #Svijet