Članak

WASHINGTON PRATI

Kineski predsjednik došao u Evropu: Prvo Francuska, zatim ide u Mađarsku i Srbiju

(Patria) - Kineski predsjednik Xi Jinping započeo je jučer putovanje u Evropu u tri zemlje, javio je AP.

Evropski proizvođači automobila gube tlo pod uticajem subvencionisanih kineskih električnih vozila. Diplomate su zabrinute zbog navodnih kineskih špijuna u evropskim prijestonicama, a nastavak odbrambene trgovine Kine sa Rusijom zabrinjava svakoga u Evropi koji podržava ratom razorenu Ukrajinu i strahuje da se ruska vojska neće zaustaviti na tome.

Ali Evropa i Kina imaju jake ekonomske veze, trgovina između Evropske unije i Kine
procjenjuje se na 2,3 milijarde eura dnevno, i čini se da je Xi odlučan da obnovi i produbi odnose s evropskim liderima nakon dužeg odsustva izazvanog pandemijom COVID-19.

Xi je počeo posjetu jučer u Francuskoj, čiji predsjednik želi da Evropa ima više ekonomske i strateške nezavisnosti od drugih svjetskih sila. Zatim kineski predsednik odlazi u Srbiju i Mađarsku, koje se vide kao prijateljski raspoložene prema Kini i bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i primaoci su značajnih kineskih investicija.

Xijevo putovanje će pomno pratiti u Washingtonu zbog znakova smanjenja evropske podrške njegovim ključnim vanjskopolitičkim ciljevima. Istovremeno, u Evropi postoji sve veća neizvjesnost oko buduće podrške Sjedinjenih Država transatlantskim saveznicima.

Xija je na pariskom aerodromu Orly dočekao francuski premijer Gabriel Attal i protesti grupa koje su zahtijevale da Francuska izvrši pritisak na Kinu da poštuje prava tibetanske i ujgurske manjine. Aktivisti koji traže slobodan Tibet pokušali su u subotu da razviju transparent ispod Trijumfalne kapije u Parizu i protestovali su u francuskoj prijestolnici otprilike u isto vrijeme kada je Xijev avion sletio.

Nakon dolaska, Xi je rekao da se nada da će posjeta donijeti „stratešku konvergenciju“ između Kine i Francuske i da će dalji razvoj njihovih odnosa doprinijeti „stabilnosti i pozitivnoj energiji u turbulentnom svijetu“, navodi se u tekstu koji je dostavljen novinarima na aerodromu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron će danas počastiti Xija formalnim počastima pune državne posjete. Oni će se također sastati s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, za koju se očekuje da će se pridružiti Macronu u zalaganju za pravedniju trgovinsku politiku i da Kina iskoristi svoju uticaj na Rusiju kako bi je navela ka okončanju rata u Ukrajini.

EU je prošle jeseni pokrenula istragu o kineskim subvencijama i mogla bi uvesti carine na električna vozila koja se izvoze iz Kine.

Kina tvrdi da je neutralna u ukrajinskom sukobu, ali je odbila da nazove potpuni ruski napad na svog susjeda invazijom i optužena je za jačanje kapaciteta Rusije za proizvodnju oružja.

#Francuska #Kina #Mađarska #Srbija #XiJinping #Svijet