Članak

Katar razmatra budućnost Hamasove kancelarije u Dohi i da li nastaviti ulogu posrednika

(Patria) - Katar bi mogao zatvoriti politički ured Hamasa u sklopu šireg razmatranja njegove uloge
posrednika u ratu između Izraela i te palestinske grupe, javio je Reuters.

Katar je vagao da li da dozvoli Hamasu da nastavi da vodi političku kancelariju, a širi pregled uključuje razmatranje da li da nastavi da posreduje u sedmomjesečnom sukobu, rekao je zvaničnik Reutersu.

Katar je prošlog mjeseca rekao da preispituje ulogu posrednika u indirektnim pregovorima između Izraela i Hamasa, navodeći zabrinutost da napore potkopavaju političari koji žele postići bodove.

„Ako Katar neće posredovati, neće vidjeti smisao u zadržavanju političke funkcije. Dakle, to je dio ponovne procjene“, rekao je zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman. Zvaničnik nije znao hoće li od Hamasa biti zatraženo da napusti Dohu ako katarska vlada odluči zatvoriti ured grupe. Međutim, zvaničnik je rekao da će na reviziju svoje uloge Katara uticati način na koji Izrael i Hamas postupaju tokom pregovora koji su u toku.

U izvještaju u petak, Washington Post je citirao neimenovanog američkog zvaničnika koji je rekao da je Washington rekao Dohi da protjera Hamas ako grupa nastavi da odbija sporazum o prekidu vatre s Izraelom.

Katar je domaćin Hamasovim političkim liderima od 2012. godine u sklopu sporazuma sa SAD. Ismail Haniyeh, vođa grupe, živi u Dohi i često je putovao, uključujući i Tursku, od napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra.

Katar, utjecajna država koju Washington označava kao glavnog saveznika izvan NATO-a, naišao je na kritike iz Sjedinjenih Država i Izraela zbog svojih veza s Hamasom od 7. oktobra. Neki američki zakonodavci pozvali su administraciju predsjednika Joea Bidena da preispita svoje veze s Katarom ako ne izvrši pritisak na Hamas da sklopi dogovor o oslobađanju talaca. Drugi su pozvali Katar da prekine veze s Hamasom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu također je pozvao Katar da izvrši pritisak na Hamas. Katar i Izrael nemaju formalne veze, ali se njihovi zvaničnici sastaju kako bi razgovarali o posredničkim naporima.

#svijet #Katar #Hamas #Izrael #Reuters #Doha #SAD #Turska #NATO #Biden #Netanyahu