Članak

SREĆA PA SU VEĆINOM MINHENSKA BRIGADA

Da je Trojka predvodila Vladu RBiH tokom agresije Tuđman bi lahko ostvario snove o banovini Hrvatskoj

Osim što bi morali sačekati Ustavni sud FBiH da riješi zavrzlamu, Predstavnički dom ne bi trebao odlučivati o izboru sudija Ustavnog suda BiH prije 23. juna.

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Tijesnom većinom u noći sa 22. na 23. april ove godine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH izglasan je novi sastav Komisije za izbor i imenovanje. Podršku ključnoj promjeni snaga potrebnoj za izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH dali su zastupnici SDP, HDZ BiH, HNP, Naša stranka, NIP, Elzina Pirić, Arnel Isak, Kenan Uznunović, Mario Karamatić.

Te aprilske noći iz Komisije izbačene su Dajana Čolić (DF) i Edina Gabela (SBiH), a u Komisiju imenovani Elzina Pirić (PDA) i Petar Galić (HNP). Rokadu iz domena političke manipulacije namjerom napravio je SDP, pa je umjesto populistički protivnog Damira Mašića ušao čovjek za siguran Vukojin glas - Senad Subašić.

Bila je to noć u kojoj su Trojka i njeni plaćenički sateliti spremili teren za ostvarenje želja svog ideologa i vođe Dragana Čovića. Jer, nakon te sjednice Predstavničkog doma Čović će kontrolirati ne samo imenovanje Vukoje, već i sva druga entitetska imenovanja. A kada imenovanja krenu i gnjev javnosti postane izražen zbog izdaje, opet će nas Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto pitati 'navedite šta smo izdali'.

I navest ćemo. Ali, nakon što objasnimo lukavi plan kolovođe Čovića i političkog poklona koji mu je darovao visoki predstavnik Christian Schmidt u projektu Trojka.

Plan je razotkrila zastupnica SDA u Predstavničkom domu Jasmina Bišćević Tokić, koja nedavno u izjavi za Faktor kaže: 'Vladajuća većina u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta završit će u paketu imenovanje Dragana Miokovića (NS) na poziciju predsjedavajućeg ovog doma umjesto Mirjane Marinković Lepić (NS) te imenovanje HDZ-ovog Marina Vukoje u Ustavni sud Bosne i Hercegovine na sjednici koja će, najvjerovatnije, biti održana 22. maja'.

Primarno pitanje koje se nameće još od decembra je hoće li Ustavni sud Federacije svjesno i protuustavno učestvovati u devastacijskom procesu propisa i Poslovnika Predstavničkog doma FBiH. Jer, od decembra stoje apelacije, a najavljuju se nove jer HDZ i njegova Trojka nastavljaju rušilački pohod. I upravo bi zbog plana partnera u entitetskoj vlasti Ustavni sud FBiH na vrijeme morao reagovati, jer taj plan ne podrazumijeva samo imenovanje nekompetentnog Vukoje nego vrlo moguće i blokadu evropskog puta BiH.

Osim što bi morali sačekati Ustavni sud FBiH da riješi zavrzlamu, Predstavnički dom ne bi trebao odlučivati o izboru sudija Ustavnog suda BiH prije 23. juna. Jer, podsjećamo, Željko Komšić je u funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH 15. marta 2024. godine uputio zahtjev za mišljenje Venecijanskoj komisiji u vezi načina izbora sudija u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, te poređenja sa praksom u zemljama Vijeća Evrope.

I da ne bude zabune, a ona se često provlači, nije Komšić tražio očitovanje o Vukoji, nego o praksi i načinu izbora sudija ustavnih sudova u EU. Šef Kluba Demokratske fronte Mahir Mešalić je slijedom ovog zahtjeva uputio inicijativu 'da se odlučivanje o imenovanju nedostajućeg sudije/sudinice u Ustavni sud Bosne i Hercegovine odgodi do donošenja Mišljenja Venecijanske komisije na plenarnom zasjedanju'.

A plenarno zasjedanje Venecijanske komisije je 21. i 22. juna. Mišljenje Venecijanske komisije nije obavezujuće ali je savjetodavno i nosi težinu, naročito u državi koja treba da pregovara s EU.

Trojka kao projekat se zaklinje u evropski put BiH, HDZ BiH istom snagom forsira tu priču za svoje potrebe, a i jedni i drugi su na ispitu poštivanja tog puta. Jer, ukoliko lukavi plan o izboru Vukoje provedu u djelo tokom maja valjda će i Briselu i njegovoj ekspozituri u Sarajevu biti jasno s kakvim rogobatnim političkim konceptom imaju posla.

Takvom politikom HDZ-a malo ko može biti iznenađen. No, iako smo svakakve manipulacije sistemom i pravilima vidjeli i od Trojke, teško je bilo očekivati da će pristati igrati po baš svim Čovićevim strategijama.

A očigledno je da jesu. Budžetom su manevrisali da bi se HDZ-ov jug razvijao, Poslovnik i njegova pravila rušili da bi HDZ-u dali kontrolu, u Komisiji za izbor i imenovanje neutralisali opoziciju i svoje 'neposlušne' da bi HDZ izabrao Vukoju. Po kuloarima se priča da predsjednik SDP-a vrši pritisak na zastupnike te stranke koji i pomisle da ne glasaju za Vukoju.

Dodamo li tome igre premijera Nikšića i Vlade FBiH u korist HDZ-a oko Južne interkonekcije, imenovanje Jelke Milićević i predaju FERK-a s pravom se imamo pitati šta bi bilo da je državu tokom odbrane od agresije susjeda predvodila Trojka.

Nameće se zaključak da bi Franjo Tuđman lahko ostvario snove o banovini da je Vladu RBiH predvodila Trojka. Sreća pa ih je većina bila u 'minhenskim' brigadama!

#BiH #DraganČović #EdinForto #ElmedinKonaković #HDZ #izdvojeno #JasminaBišćevićTokić #MahirMešalić #NarodiPravda #Našastranka #NerminNikšić #ParlamentFederacije #RasimBelko #SDP #Trojka #Venecijanskakomisija #ŽeljkoKomšić