Članak

EGIPAT

Hamas u Kairu na pregovorima o primirju u Gazi

Pregovorima prisustvuje i direktor američke Centralne obvještajne agencije.

Ilustrativna fotografija

(Patria) - Predstavnici Hamasa nalaze se u Kairu na pregovorima o mogućem primirju u Gazi i oslobađanju dijela talaca, potvrdio je Hamasov zvaničnik za Reuters.

Pregovorima prisustvuje i direktor američke Centralne obvještajne agencije, prenosi RSE.

- Današnji rezultati će biti drugačiji. Postigli smo dogovor oko mnogih pitanja, ostalo ih je još nekoliko - rekao je jedan egipatski sigurnosni izvor za Reuters.

I palestinski zvaničnik je rekao da ovaj put situacija izgleda bolja, a "da li će doći do sporazuma zavisit će od toga da li je Izrael ponudio ono što je potrebno da bi se to dogodilo".

Katar i Egipat učestvuju u pregovorima o prekidu vatre, koji je kratkotrajno bio postignut u novembru. Pregovori su u zastoju zbog zahtjeva Hamasa da se osigura okončanje sedam mjeseci duga ofanziva Izraela na Gazu.

Hamas insistira da postignuti dogovor uključuje i konkretnu posvećenost okončanju rata, ali Izrael nije spreman da pristane na to dok se Hamas nalazi u Gazi.

Prema pisanju BBC-ja, trenutni pregovori moguće je da uključuju 40-dnevni prekid vatre, oslobađanje talaca ali i palestinskih zatvorenika iz zatvora u Izraelu.

Iz Egipta su i prošlog mjeseca pokušavali da ožive pregovore, uznemireni mogućim napadom Izraela na Rafah, grad na jugu Gaze u blizini granice s Egiptom, u kojem se nalazi više od milion Palestinaca.

#Egipat #Hamas #Izrael #Kairo #PojasGaze #Svijet