Članak

SRBIJA

Godišnjica masakra u Malom Orašju i Duboni: U.B. je ubio devet i ranio 13 ljudi

Navršila se godina od masovnog ubistva u srbijanskim selima Malo Orašje i Dubona, kada je U.B. (21) ubio devetero i ranio trinaestero ljudi.

(Patria) - Navršila se godina od masovnog ubistva u srbijanskim selima Malo Orašje i Dubona, kada je U.B. (21) ubio devetero i ranio trinaestero ljudi.

Najmlađa žrtva bio je četrnaestogodišnji Nikola, a najstarija dvadesetpetogodišnji Petar Mitrović, prenosi RSE.

Masovno ubistvo počinjeno je dan nakon višestrukog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Četvrtog maja prošle godine u Malom Orašju ubijeni su Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (18), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21) i Petar Mitrović (25), koji je preminuo u bolnici skoro dva mjeseca nakon zločina.

U Duboni su ubijeni brat i sestra Milan (22) i Kristina Panić (19) i Dalibor Todorović (24).

Povodom godišnjice zločina grad Smederevo danas organizuje komemorativni program u Malom Orašju.

Najavljeno je da će tokom zvaničnog programa biti prikazan dokumentarni film "Nebeska družina", sa svjedočenjima o životu, uspjesima i talentima ubijenih.

U znak sjećanja na žrtve bit će odigran memorijalni turnir u fudbalu na terenu kraj mjesta zločina, koji organizuje FK Ravni Gaj, s ciljem prikupljanja pomoći za nastavak oporavka povrijeđenih.

Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) pozvalo je medije da program obustave u 22.32 sati, kada se masovno ubistvo dogodilo.

U.B. je osumnjičen da je, nakon pucnjave u Malom Orašju, automobilom stigao u selo Dubona kod Mladenovca, udaljenom desetak kilometara, gdje je ubio policajca Milana Panića, njegovu sestru Kristinu Panić i Dalibora Todorovića.

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu protiv napadača i on se tereti da je pucajući iz automatske puške i pištolja ubio devet osoba, od kojih je dvoje bilo maloljetno.

Pokušao je da liši života još 20 ljudi, od kojih je 12 ranio.

Viši sud u Smederevu je krajem januara 2024. potvrdio optužnicu, a pripremno ročište pred početak suđenja zakazano je za 23. maj.

Optužnicom su obuhvaćeni i njegov otac, ujak i brat od ujaka iz Kragujevca.

Istragom je utvrđeno da je otac napadača Radiša B. u kući neovlašteno držao veću količinu vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija.

G.G. i B.G. iz Kragujevca optuženi su zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija, jer su u kući i pomoćnoj prostoriji neovlašteno držali veću količinu oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

#Godišnjica #MasovnoUbistvo #Region #srbija #zločin