Članak

AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden će sljedeće sedmice ugostiti kralja Jordana

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden ugostiće jordanskog kralja Abdulaha II sljedeće sedmice, saopštila je u petak Bijela kuća, dok se na Bliskom istoku nastavljaju pregovori o prekidu vatre u Gazi, javlja AFP.

Sastanak će biti „privatan“ i nakon toga slijedi očitovanje, rekla je novinarima sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre, ne navodeći datum sastanka.

Sastanak se održava u pozadini pregovora o sporazumu o oslobađanju talaca i osiguranju primirja između Izraela i Hamasa u Gazi nakon skoro sedam mjeseci rata.

Pregovori, koji su uslijedili nakon višemjesečnih napora posrednika Egipta, Katara i Sjedinjenih Država da posreduju u novom sporazumu između boraca, nalaze se u kritičnom trenutku.

SAD su pozvale Hamas da prihvati „izuzetno velikodušnu“ ponudu. Hamas je u petak optužio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pokušava poremetiti predloženi sporazum o Gazi svojim prijetnjama da će pokrenuti operaciju u Rafahu.

Kralj Abdulah II je posljednji put posjetio Bijelu kuću u februaru kada je pozvao na hitan prekid vatre i upozorio da će napad na Rafah izazvati „humanitarnu katastrofu“.

Jordan je u aprilu radio sa Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima na obaranju iranskih bespilotnih letjelica koje je Teheran poslao prema Izraelu, a Aman je želio izbjeći širi sukob.

#JoeBiden #SAD #Jordan #kralj #Svijet