Članak

RUSKA INVAZIJA

Zelenski obilježio 800. dan rata u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obilježio je jučer 800. dan od početka opšte ruske invazije.

(Patria) - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obilježio je jučer 800. dan od početka opšte ruske invazije, poručivši da svi Ukrajinci i saveznici Ukrajine moraju učiniti sve da blokiraju planove Kremlja.

- Danas je 800. dan rata. Ovo je izuzetno težak i mučan put kroz koji naša zemlja mora da prođe, i put koji još treba proći da bi se rat okončao pod pravičnim uslovima, pod uslovima Ukrajine - rekao je Zelenski u jučerašnjem obraćanju pripadnicima ukrajinske granične straže.

Potcrtava da je Ukrajina suočena s novom fazom, te dodaje da se "okupator sprema da pokuša proširiti ofanzivne operacije", prenio je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

- Danas svi Ukrajinci, kao i saveznici Ukrajine, moraju učiniti sve što je moguće da osujete planove Rusije - naglasio je Zelenski.

Također je poručio da je važno dokazati da neprijatelj neće postići svoje ciljeve ni pod kojim okolnostima i ma koliko se podlo ponašao.

Vlasti u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjeck saopštile su jučer da su tri osobe poginule, dok je pet povrijeđeno usljed ruskih artiljerijskih napada u oblastima Pokrovsk i Bahmut. Među ubijenima i 12-godišnje dijete.

#Rusija #Ukrajina #VolodimirZelenski #Svijet