Članak

PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici: Ishod nije povoljan po nas

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je, gostujući u dnevniku RTS-a, govorio i o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, konstatujući da ju je danas kosponzorisalo još nekoliko država.

(Patria) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je, gostujući u dnevniku RTS-a, govorio i o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, konstatujući da ju je danas kosponzorisalo još nekoliko država.

- Danas su se Rezoluciji o Srebrenici kao kosponzori pridružili Estonija, Poljska, Luksemburg i naše komšije Bugarska i Hrvatska - rekao je Vučić.

Naveo je i da je usaglašen tekst Rezolucije, a papire s tekstom dokumenta donio je u studio i čitao.

Ustvrdio je da suštinskih izmjena nema - "ubačena su tri britanska amandmana koji su za malu notu pojačali snagu Rezolucije, drugih izmjena nema".

- Odbili su Iran koji je tražio da se ubaci Gaza i iz nama nepoznatih razloga izbacili amandmane Australije.

Mi smo uputili pismo i Nijemcima i Ruandi, nismo dobili odgovor. Oni se konsultuju s istomišljenicima, ne žele dijalog, vole jednoumlje - ističe Vučić, te dodaje da "nama nisu odgovorili ništa".

Vučić je naveo da će, prema informacijama kojima on raspolaže, glasanje o Rezoluciji biti između 13. i 17. maja.

- Slučajno ili ne, kada znaju kakve obaveze imamo ovdje, ali dat ću sve od sebe da stignem sve, nijednog sekunda nismo negirali užasan zločin u Srebrenici, mi to nismo učinili, uvijek smo imali pijetet prema žrtvama.

Upoznali smo veliki dio svijeta s onim što se zbiva. Nastavit ćemo da se borimo s jasnom činjenicom da ishod nije povoljan po nas - naglašava Vučić.

Još koliko sutra, otkrio je, razgovarat će sa predstavnicom Esvatinija, "neradni dani za nas ne postoje, i stići ću negdje na neku liturgiju".

Velika Britanija je, tvrdi Vučić, sada preuzela palicu.

- Nisam ja slučajno pitao Amerikance, njima je stalo do Dejtona, Britance nemam šta da pitam, ali niko mi nije odgovorio ni od Amerikanaca - zašto ste dozvolili brutalno kršenje Dejtona. Nisu mi odgovorili.

(Elmedin) Konaković otkrio je sve njihove namjere, sve su oni sami rekli, ništa ja nisam rekao.

Kad prođe taj dan, idemo da radimo još više, da podignemo našu zemlju. Ne mogu nas stići i pokušavat će da nas zaustave na sve načine - zaključio je Vučić.

#AleksandarVučić #Genocid #Region #Rezolucija #RezolucijaOSrebrenici #Srbija #Srebrenica