Članak

ODLUKA PARLAMENTA

Gruzija usvojila kontroverzni Zakon o stranim agentima

Gruzijski parlament jučer je u drugom čitanju odobrio Prijedlog zakona o stranim agentima, predloženu mjeru koja je izazvala višesedmične proteste u zemlji.

(Patria) - Gruzijski parlament jučer je u drugom čitanju odobrio Prijedlog zakona o stranim agentima, predloženu mjeru koja je izazvala višesedmične proteste u zemlji, javila je lokalna televizija.

Zakon predviđa da organizacije koje dobijaju više od 20 posto sredstava iz inostranstva budu registrovane kao "strani agenti" ili će se suočiti s novčanim kaznama, podsjeća Reuters.

- Ukupno 83 glasa za i 23 protiv. Prijedlog zakona je usvojen u drugom čitanju - rekao je predsjednik parlamenta Shalva Papuashvili.

Kontroverzni zakon, koji je izazvao proteste u Gruziji, nastoji da ograniči utjecaj subjekata koji primaju sredstva iz inostranstva.

Nacrt je prvobitno upućen u parlament u februaru 2023, ali je povučen sljedećeg mjeseca zbog talasa protesta i pritisaka zapadnih zemalja.

Nakon revizije, nacrt zakona je zamijenio izraz "agent stranog uticaja" sa "organizacija koja promoviše interese strane sile", dok je ostatak sadržaja zakona ostao isti.

#Februar2023 #GruzijskiParlament #KontroverzniZakon #PrijedlogZakona #RevizijaZakona #ShalvaPapuashvili #StraniAgenti #TalasaProtesta #VišesedmičniProtesti #ZapadneZemlje #Svijet