Članak

POZIVA NA RAZUM

PEN centar BiH uputio apel za mir u regionu: Agresivni beogradski režim je izvor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu

(Patria) - PEN centar Bosne i Hercegovine uputio je danas Apel za mir u regionu koji potpisuje više od 70 pisaca i intelektualaca.

"Mi, članovi i članice Međunarodnog PEN centra, pisci i spisateljice s prostora bivše Jugoslavije, upozoravamo svjetsku javnost na jasnu i neposrednu opasnost od ratnih sukoba na teritoriji Zapadnog Balkana.

Godinama unazad agresivni narativi srpskih nacionalista, pomognutih od režima u Beogradu i dijela sveštenstva SPC, destabilizuju region, prije svega Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo.

S početkom ruske invazije na Ukrajinu velikosrpska agresivna retorika jača širom bivše Jugoslavije. Režim u Beogradu i režim u Banjoj Luci (entitet Republika Srpska, BiH) ne kriju simpatije prema imperijalističkim apetitima Rusije, kao ni to da uvažavaju podršku režima u Kremlju.

U septembru 2023. godine oružana eskalacija je započela terorističkim napadom u Banjskoj (na Kosovu), a kako se približava glasanje o rezoluciji UN-a o srebreničkom genocidu, prijetnje Milorada Dodika otcjepljenjem Republike Srpske jačaju i ne bi ih trebalo potcijeniti. Očekivani prijem Kosova u Savjet Evrope još je jedna kritična tačka jer režim Aleksandra Vučića ne pokazuje nikakvu spremnost na saradnju, mir i kompromis. Naprotiv, najavom velikosrpskih skupova u organizaciji države Srbije i SPC, ratnohuškački stav Beograda postaje jasan i opasan.

Agresivni beogradski režim, koji se neskriveno i otvoreno naoružava, glavni je izvor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu. Jednom u prošlosti identičan narativ iz istih krugova gurnuo nas je u desetogodišnji krvavi rat na prostoru bivše Jugoslavije. Ne smijemo dopustiti da se to ponovo dogodi. Moramo prepoznati opasnost i jasno dići glas protiv oružanih sukoba na teritoriji Zapadnog Balkana.

Ovim putem apelujemo na režim u Beogradu da prihvati pomirenje kao jedinu moguću političku opciju na prostorima bivše Jugoslavije. Takođe, apelujemo na međunarodnu zajednicu da hitno reaguje na opasnost i učini sve što je u njenoj moći da se ratni požar na Zapadnom Balkanu ponovo ne zahukta.

Napominjemo da ovaj apel nije uperen protiv srpskog naroda, već, naprotiv, ima cilj da i njega zaštiti od režima koji ga gura u dalje sukobe u regionu, a naročito da zaštiti one koji se usuđuju da kritikuju postupke aktuelnog režima u Srbiji.

Zabrinuti, molimo za saradnju i mir", navodi se u apelu.

#BiH #PENCentar #intelektualci #pisci