Članak

RADNICI TRGOVINE I METALCI

U Sarajevu sutra dva Prvomajska protestna marša radnika

(Patria) - Sindikat radnika trgovine BiH i Sindikat metalaca FBiH organizuju Prvomajski protestni marš u Sarajevu.

Članovi Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH okupit će se 1. maja pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH u 10:30, a protestna šetnja završit će kod zgrade Delegacije EU.

Moto Prvomajskog marša je “EU – Idemo li, ili je gotovo? Da li i kad počinje bolji život za radnike u BiH”, a Sindikat želi skrenuti pažnju na težak položaj zaposlenih u ovom sektoru te da vlastima na svim nivoima poruče šta očekuju od njih.

Iz STBiH podsjećaju kako je BiH 21. marta 2024. dobila zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, te da je taj bitan momenat bio u fokusu u protekloj godinu, a da su drugi procesi u zemlji bili u sjeni.

„Iako je ovaj korak više rezultat geopolitičkih (ne)prilika nego samog progresa Bosne i Hercegovine, jako je bitno da radnici znaju na koji način se njih tiče ovaj proces i šta je ono korisno što proces nosi, a što će popraviti status radnika. Također je jako bitno da vlasti u BiH znaju da STBiH neće dozvoliti da ovaj proces ide bez učešća sindikata, kao i da ćemo jasno tražiti da korist od njega imaju i radnici kroz vladavinu prava, ali i kroz proces usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa EU direktivama.

Prvomajski protestni marš bit će prilika da istaknemo važnost ovog procesa, kako bismo iznijeli svoje zahtjeve prema vlastima BiH, te informirali o tome i Delegaciju Evropske unije u BiH. Marš će, pored toga, biti prilika da STBIH predstavi proteklih 365 dana iz života radnika i radnica u trgovini, probleme sa kojima su se nosili, očekivanja koja su imali, ali se nisu ostvarila, kao i šta to očekuju u narednom periodu“, kažu iz STBIH.

Iz Sindikata ističu kako će, osim obilježavanja najvažnijeg radničkog praznika, marš
biti prilika da upute jasne zahtjeve prema svim nivoima vlasti u BiH, ali i prema
vlasnicima kapitala.

STBiH poziva sve radnike i radnice, bez obzira na to u kojem sektoru rade, ali i sve
građane da im se pridruže na Prvomajskom protestnom maršu.

„Ne dozvolimo da integracija BiH u EU bude neki imaginarni proces od kojeg korist
imaju samo politički predstavnici u BiH. Moramo tom procesu dati lice radnika i
direktno u njemu učestvovati. Možemo to. Moramo. I hoćemo“, poručuju iz STBiH.

Kako su istakli iz Sindikata metalaca FBiH težak materijalni položaj metalskih radnika nameće potrebu hitnog povećanja plaća i to kroz povećanje satnice kroz granski kolektivni ugovor.

“Rast cijena jede plate radnika. Prema podacima koje smo dostavili Udruženju poslodavaca na uvid, u zadnje četiri godine je četveročlana radnička porodica u kojoj jedan član radi i prima prosječnu plaću u FBiH “ostvarila” minus od preko 65.000 KM. Radnici preživljavaju tako što se krpe kratkoročnim kreditima ili pozjamicama ili rade još jedan ili dva posla u vrijeme kada bi trebali odmarati od teškog rada”, navode iz Sindikata.

S obzirom da je Udruženje poslodavaca odbilo pregovore o povećanju plaća, te da nisu usvojeni ni zakoni o minimalnoj plaći niti set fiskalnih zakona, Sindikat metalaca želi javnim putem iskazati nezadovoljstvo.

Glavni zahtjevi koje stavljaju pred vlast u FBiH su povećanje najniže neto satnice sa 4,40 na 5,68 KM, te hitno upućivanje u proceduru i donošenje Zakona o minimalnoj plaći te Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak koji će umanjiti porezne obaveze i omogućiit povećanje plaća svim radnicima.

Ukoliko ovi zahtjevi ne budu ispunjeni, Sindikat će donijeti odluku o daljim sindikalnim aktivnostima uključujući i mogućnost generalnog štrajka na nivou grane metala u FBiH.
Skup će krenuti u 10 sati sa Trga Prvog korpusa Armije RBiH (kod Doma sindikata) do Udruženja poslodavaca gdje će iznijeti svoje zahtjeve, a zatim nastavljaju šetnju sve do Vlade FBiH.

U zgradi Energoinvesta bit će održana press konferencija Sindikata metalaca FBiH.

#protesti #Prvimaj #radničkaprava #Udruženjeposlodavaca #Vlada #BiH