Članak

ANKARA

Turska podržava kandidaturu odlazećeg nizozemskog premijera Ruttea za šefa NATO-a

(Patria) - Turska je poručila svojim saveznicima u NATO-u da će Ankara podržati kandidaturu nizozemskog premijera Marka Ruttea za mjesto generalnog sekretara vojnog saveza, rekao je u ponedjeljak visoki turski zvaničnik, javio je AP.

Zvaničnik je rekao da je Turska u ponedjeljak obavijestila diplomate NATO-a u Briselu. Odluka dolazi tri dana nakon što je Rutte otputovao u Tursku da traži podršku od predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za svoju kandidaturu. Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman u skladu s protokolom turske vlade.

Aktuelni šef NATO-a Jens Stoltenberg, bivši norveški premijer koji je bio najviši civilni zvaničnik NATO-a od 2014. godine, bliži se kraju svog mandata. Njegov mandat je nekoliko puta produžen jer je alijansa nastojala da zadrži stabilnu ruku na čelu nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Članice NATO-a Turska i Mađarska ranije su izrazile rezerve prema Rutteovoj kandidaturi, a Erdogan se nije obavezao na zajedničkoj konferenciji za novinare s Rutteom u petak. Zvaničnici i izaslanici NATO-a žele da se nominacija za Stoltenbergovog nasljednika završi do kraja aprila, prije nego što počne ozbiljno nadmetanje za najviše poslove u Evropskoj uniji oko izbora od 6. do 9. juna. Žele da izbjegnu da pitanje potencijalnih podjela naruši samit o 75.
godišnjici saveza u Washingtonu u julu.

Generalni sekretari NATO-a odgovorni su za predsjedavanje sastancima i vođenje ponekad delikatnih konsultacija među zemljama članicama kako bi se osiguralo da organizacija koja djeluje na osnovu konsenzusa može nastaviti funkcionisati. Oni također osiguravaju da se odluke sprovode u djelo i govore u ime svih članova.

#EvropskaUnija #GeneralniSekretar #JensStoltenberg #MarkoRutte #Mađarska #NATO #RecepTayyipErdogan #Sastanci #Turska #Washington #Svijet