Članak

TRI ČITANJA

Hiljade ljudi protestvovalo u Gruziji protiv zakona o 'stranim agentima'

(Patria) - Hiljade Gruzijaca marširalo je u nedjelju glavnim gradom Tbilisijem, na protestima protiv zakona o „stranim agentima“ za koji su opozicija i zapadne zemlje rekli da je autoritaran i inspirisan Rusijom, javio je Reuters.

Gruzijski parlament saopštio je da će u utorak održati drugo čitanje zakona, a opozicione stranke i grupe civilnog društva pozivaju na masovne proteste protiv njegovog usvajanja.

Ako bude usvojen, nacrt zakona bi zahtijevao od organizacija koje primaju više od 20% svojih sredstava iz inostranstva da se registruju kao „strani agenti“ ili će se suočiti sa kaznama.

Demonstrant Nika Shurgaia rekao je da se plaši da će mnoge nevladine organizacije biti
zatvorene zbog onoga što je nazvao „ruskim zakonom“. Opozicija je usvojila ovu oznaku kako bi uporedila nacrt sa zakonom koji se koristi za gušenje neslaganja u Rusiji.

„Postoje stotine takvih nevladinih organizacija koje su učinile toliko dobrog za Gruziju, a sada se suočavaju sa stigmatizacijom i mogućim zatvaranjem“, rekao je Shurgaia.

Brisel i zapadne zemlje upozorili su da bi zakon mogao zaustaviti integraciju Gruzije u Evropsku uniju, koja je Gruziji dodijelila status kandidata u decembru.

Prijedlog zakona mora proći tri čitanja u parlamentu da bi postao zakon, kao i da bi se prevazišao veto predsjednika Gruzije, koji mu se protivi. Grupe koje se protive zakonu protestovale su svake noći ispred parlamenta više od sedmice, pošto je zakonodavno tijelo, koje kontroliše vladajuća partija Gruzijski san, odobrilo prvo čitanje.

Hiljade studenata blokiralo je centralnu aveniju u Tbilisiju, suočavajući se s policijom za nerede. Protivnici zakona koji su pozvali na masovne proteste u nedjelju, pozvali su na proteste protiv njegovog drugog čitanja u utorak. Vlada je za danas sazvala proteste u znak podrške zakonu.

#EU #Gruzija #protesti #Rusija #straniagenti #zakon #svijet