Članak

UČILI O RADU DIREKCIJE

Studenti Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu posjetili DKPT

(Patria) - Studenti Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu danas su posjetili Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Tokom posjete, studenti su se upoznali sa organizacionom strukturom Direkcije, kao i njenim zakonskim nadležnostima, te njenom ulogom u sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine. Isti su pored ostalog upoznati i sa radom Sektora za međunarodnu perativnu policijsku saradnju, putem kojeg Direkcija ostvaruje saradnju sa drugim zemljama, te modalitetima razmjene informacija kroz kanale poput INTERPOL-a, EUROPOL- a, SELEC-a i sl.

Takođe, prezentovano im je kako funkcioniše žaštita i osiguranje VIP osoba i objekata. Studenti  su imali priliku da  posjete Operativni centar Direkcije i da se upoznaju sa savremenim alatima koje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH koristi, poput sistema video nadzora i digitalnog sistema radio veze.

Ovom prilikom studentima upriličena taktičko-pokazna vježba Sektora za osiguranje VIP osoba i objekata na temu 'Zaštita VIP osoba' i tom prilikom su demonstrirane taktike postupanja u slučajevima napada na štićenu osobu.

Gosti sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu  su se zahvalili na prijemu i upriličenim prezentacijama ističući da će im usvojena znanja biti od izuzetne koristi u savladavanju nastavnog procesa i razumijevanju uloge i značaja Direkcije u sigurnosnom sistemu BiH, kao i pri
njihovom budućem profesionalnom opredjeljenju.

#BiH #Studenti #Fakultet #Kriminalistika #Kriminologija #Sigurnost #Direkcija #PolicijskiTijela #Sarajevo #OperativniCentar #DKPT