Članak

SVI PRISUTNI GLASALI 'ZA'

NSRs usvojila izvještaj kojim se negira genocid u Srebrenici

Narodna skupština Rs (NSRs) usvojila je na današnjoj sjednici Izvještaj tzv. Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, koju je formirala Vlada Rs.

(Patria) - Narodna skupština Rs (NSRs) usvojila je na današnjoj sjednici Izvještaj tzv. Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, koju je formirala Vlada Rs.

Ovaj izvještaj predstavljen je na sjednici NSRs u junu 2021. godine, a u njemu je, između ostalog, navedeno da "u Srebrenici nije počinjen genocid", piše RSE.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. zločin u Srebrenici okarakterisao genocidom, u kojem je u julu 1995. pobijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka iz tadašnje enklave pod zaštitom UN.

Za ove zločine, više od 50 osoba osuđeno je na oko 700 godina zatvora.

U Banjoj Luci danas je usvojen i niz zaključaka, među kojima i onaj kojim NSRs "osuđuje i smatra nedopustivim i neprihvatljivim postupke Zlatka Lagumdžije, stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim nacijama, koji su usmjereni na pripremu i dostavljanje Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici Generalnoj skupštini UN".

Dodaje se kako je to urađeno "bez konsultacija i saglasnosti institucija BiH, entiteta i konstitutivnih naroda, s ciljem demonizacije Rs i srpskog naroda kao genocidnog".

Za izvještaj kojim se negira genocid u Srebrenici, te zaključke, glasalo je svih 73 prisutnih poslanika u NSRs.

RSE je imao uvid u nacrt Rezolucije o Srebrenici, u kojoj se, između ostalog, traži da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida, te se podstiču članice UN-a da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se spriječio revizionizam i genocid u budućnosti.

Srpski narod, kao ni kolektivna odgovornost, ne pominju se direktno u ovom dokumentu.

Poslanik u NSRs Ramiz Salkić rekao je danas tokom rasprave da je neprihvatljiv pokušaj da se usvajanjem Izvještaja o Srebrenici negiraju sudske presude i činjenice kojima je utvrđen genocid u Srebrenici.

- Oni koji zagovaraju negiranje sudskih presuda, koji veličaju ratne zločince, oni daju najveći doprinos za širenje istine o genocidu. Da toga nema, gotovo da se danas o tome ne bi ni govorilo. Vi fokusirate međunarodnu pažnju o ovom pitanju - poručio je Salkić.

Na dnevnom redu današnje sjednice NSRs je i Prijedlog izbornog zakona Rs, kojim se u tom entitetu prisvajaju državne nadležnosti u oblasti izbora.

U tekstu Prijedloga definisano je da entitetska izborna komisija preuzme zakonsku ulogu Centralne izborne komisije (CIK) BiH u organizovanju lokalnih izbora u tom bh. entitetu, ali i opštih izbora za predsjednika i potpredsjednike Rs, te entitetski parlament.

Entiteti u BiH nisu od završetka rata 1995. godine nikada imali nadležnost nad provođenjem izbora u zemlji, niti se entitetska nadležnost nad izborima spominje u Ustavu BiH.

Nacrt izbornog zakona Rs usvojen je krajem marta, nakon čega su predstavnici međunarodne zajednice rad na usvajanju ovog zakona ocijenili kao "direktan napad na državnu strukturu BiH".

Iz CIK-a je, također, ranije saopšteno da su jedino oni nadležni za održavanje izbora u BiH.

Sve izbore od donošenja Izbornog zakona BiH 2001. do danas, organizovao je CIK, a izbore prije toga je organizovala Privremena izborna komisija, uspostavljena Dejtonskim sporazumom.

Lokalni izbori u BiH, na kojima se biraju gradonačelnici, načelnici opština i lokalni parlamenti, nisu još zakazani, ali zakon predviđa da bi oni trebalo da budu održani 6. oktobra.

Vlasti RS su pokrenule proceduru usvajanja ovog zakona nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, šest mjeseci prije lokalnih izbora zakazanih za oktobar.

Izmjene, pored ostalog, podrazumijevaju i profesionalizaciju biračkih odbora i biometrijsku identifikaciju birača, te druge izmjene kako bi se smanjila mogućnost izbornih manipulacija.

#genocid #MiloradDodik #NSRs #politika #Srebrenica #BiH