Članak

KRŠENJE USTAVA I STVARANJE TENZIJA

Stano: EU očekuje od NSRs da odustane od usvajanja entitetskog izbornog zakona

(Patria) - Narodna skupština Rs raspravlja o usvajanju zakonodavnih inicijativa koje bi potkopale ustavni poredak zemlje, funkcionalnost njezinih institucija i temeljne slobode te se protivile obvezama Bosne i Hercegovine na njezinu putu prema EU, naveo je u izjavi portparol Evropske unije Peter Stano.

"Očekujemo od vodstva entiteta da prekine ove zakonodavne inicijative, uključujući posebice nacrt zakona Rs o izborima, referendumima, imunitetu i „stranim agentima”. EU naglašava da se moraju poštovati suverenitet, teritorijalna cjelovitost, ustavni poredak, uključujući odluke Ustavnog suda, i međunarodna osobnost Bosne i Hercegovine. Svako djelovanje protiv tih načela dovest će do ozbiljnih posljedica, kao što je već jasno navela Europska unija", kaže se u izjavi.

Dodaje: "Nakon odluke Europskog vijeća od prošlog mjeseca o otvaranju pregovora o priključenju EU, EU očekuje od Bosne i Hercegovine, uključujući entitet Republike Srpske, da napravi korake naprijed umjesto da poduzme mjere koje su u suprotnosti s njezinim europskim putem".

"Odluka Europskog vijeća pokazala je da dijalog umjesto eskalacije donosi rezultate. Pozivamo sve čelnike u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obveze i očekivanja građana te da se vrate za pregovarački stol za dobrobit naroda u zemlji i njezine budućnosti u EU-u", zaključuje Stano u izjavi.

#BosnaIHercegovina #DijalogUmjestoEskalacije #EuropskiPut #EvropskaUnija #NarodnaSkupstinaRs #PeterStano #PregovoriEU #UstavniPoredak #ZakonodavneInicijative #BiH