Članak

SARAJEVO

Sindikat trgovine BiH najavljuje Prvomajski protestni marš: Šetnja od PS BiH do Delegacije EU

(Patria) - Članice i članovi Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBIH) i ovog 1. maja održat će Prvomajski protestni marš, s ciljem da skrenu pažnju na težak položaj zaposlenih u ovom sektoru te da vlastima na svim nivoima poruče šta očekuju od njih.

Ovogodišnji marš pod nazivom „EU – Idemo li, il' je gotovo? Da li i kad počinje bolji život za radnike u BiH?“, bit će održan u srijedu 1. maja s početkom u 10,30 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, a završit će ispred zgrade Delegacije Evropske unije u BiH.

Iz STBiH podsjećaju kako je BiH 21. marta 2024. dobila zeleno svjetlo za otpočinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, te da je taj bitan momenat bio u fokusu u protekloj godinu, a da su drugi procesi u zemlji bili u sjeni.

„Iako je ovaj korak više rezultat geopolitičkih (ne)prilika nego samog progresa Bosne i Hercegovine, jako je bitno da radnici znaju na koji način se njih tiče ovaj proces i šta je ono korisno što proces nosi, a što će popraviti status radnika. Također je jako bitno da vlasti u BiH znaju da STBIH neće dozvoliti da ovaj proces ide bez učešća sindikata, kao i da ćemo jasno tražiti da korist od njega imaju i radnici kroz vladavinu prava, ali i kroz proces usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa EU direktivama.

Prvomajski protestni marš bit će prilika da istaknemo važnost ovog procesa, kako bismo iznijeli svoje zahtjeve prema vlastima BiH, te informirali o tome i Delegaciju Evropske unije u BiH. Marš će, pored toga, biti prilika da STBiH predstavi proteklih 365 dana iz života radnika i radnica u trgovini, probleme sa kojima su se nosili,
očekivanja koja su imali, ali se nisu ostvarila, kao i šta to očekuju u narednom periodu“, kažu iz STBiH.

Iz Sindikata ističu kako će, osim obilježavanja najvažnijeg radničkog praznika, marš biti prilika da upute jasne zahtjeve prema svim nivoima vlasti u BiH, ali i prema vlasnicima kapitala.

STBiH poziva sve radnike i radnice, bez obzira na to u kojem sektoru rade, ali i sve građane da im se pridruže na Prvomajskom protestnom maršu.

„Ne dozvolimo da integracija BiH u EU bude neki imaginarni proces od kojeg korist imaju samo politički predstavnici u BiH. Moramo tom procesu dati lice radnika i direktno u njemu učestvovati. Možemo to. Moramo. I hoćemo“, poručuju iz STBiH.

#Prvimaj #Sindikat #trgovci #BiH