Članak

IZRAELSKI PREMIJER

Netanyahu: Sami ćemo odlučiti kako da se branimo

Teheran je u subotu lansirao stotine dronova i projektila na Izrael.

(Patria) - Izrael će sam odlučiti o tome kako da se brani, izjavio je jučer izraelski premijer Benjamin Netanyahu, kojeg su zapadne zemlje ponovo pozvale da se suzdrži od osvete Iranu.

SAD, Evropska unija i grupa G7 najavile su da razmatraju strožije sankcije protiv Irana, za koje kažu da će biti uvedene kako bi se Izrael smirio i uvjerio da ne odgovara na iranski napad, prenosi RSE.

Teheran je u subotu lansirao stotine dronova i projektila na Izrael.

Netanyahu se sastao s britanskim i njemačkim ministrima vanjskih poslova Davidom Cameronom i Annalenom Baerbock, koji su jučer posjetili Izrael u nastojanju da spriječe eskalaciju tenzija između Izraela i Irana.

Kako je saopšteno iz Netanyahuovog kabineta, zahvalio je sagovornicima na podršci.

- Želim biti jasan - mi sami donosimo odluke i država Izrael će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti sama - naveo je Netanyahu.

Cameron je ranije rekao kako je jasno da Izrael planira odmazdu protiv iranskog udara, koji je Teheran izveo kao odgovor na napad u kojem su ubijeni vojni zvaničnici u iranskom konzulatu u Siriji, a za koji Iran okrivljuje Izrael.

Nakon više od šest mjeseci rata u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa, koji je podigao tenzije na Bliskom istoku, diplomate traže načine da izbjegnu direktan rat između Izraela i Irana.

Većina iranskih bespilotnih letjelica i projektila ispaljenih na Izrael u subotu oboreno je, a nije bilo žrtava.

#AnnalenaBaerbock #BenjaminNetanyahu #DavidCameron #EvropskaUnija #G7 #Iran #Izrael #SAD #Sirija #Teheran #Svijet