Članak

PODGORICA

Uhapšena šefica crnogorske Agencije za sprječavanje korupcije Jelena Perović

Prethodno su pripadnici Specijalnog policijskog odjela, po nalogu Specijalnog tužilaštva, blokirali zgradu u Podgorici u kojoj se nalazi Agencija za sprječavanje korupcije, pretresli je i iz nje iznijeli dokumentaciju.

Foto: RTCG

(Patria) - Specijalni policijski odjel uhapsio je danas šeficu crnogorske Agencije za sprječavanje korupcije Jelenu Perović. Na teret joj se stavlja zloupotreba službenog položaja.

Prethodno su pripadnici Specijalnog policijskog odjela, po nalogu Specijalnog tužilaštva, blokirali zgradu u Podgorici u kojoj se nalazi Agencija za sprječavanje korupcije, pretresli je i iz nje iznijeli dokumentaciju.

"Nakon pretresa ureda i službenog vozila, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), službenici Specijalnog policijskog odjela uhapsili su J.P., direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije, zbog osnovane sumnje da je tokom prošle i do aprila ove godine učinila produženo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja", saopštilo je crnogorsko SDT.

Kako je pojašnjeno, Perović je privedena na saslušanje, a "policija pretresa njen stan i druge prostorije, radi pronalaska i drugih tragova i predmeta krivičnog djela".

To je treće hapšenje bivših i aktuelnih dužnosnika crnogorske policije i pravosuđa u posljednjih nekoliko dana, piše Hina.

U nedjelju su uhapšeni nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši visoki policijski zvaničnik Zoran Lazović, kojima se na teret stavlja kriminalno udruživanje i zloupotreba službenog položaja. Njima je određen pritvor od 30 dana.

Svi oni bili su na dužnosti u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, a svi su optuživani od tadašnje opozicije da su štitili Đukanovića i njegovu porodicu.

Direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije Jelenu Perović nevladino udruženje MANS i njena čelnica Vanja Ćalović optuživala je "da zatvara oči pred krupnim slučajevima korupcije" dužnosnika Demokratske partije socijalista, te da nije provjerila kako je Đukanović stekao vrijednu imovinu i kolekciju ručnih satova koja, navodno, vrijedi više od milion eura.

Također, u crnogorskim medijima nedavno se pojavio nalaz državne budžetske inspekcije u kojem je upozoreno da je Perović tokom 2023. pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 eura, što je suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

U posljednje dvije godine crnogorsko specijalno tužilaštvo uhapsilo je desetak nekadašnjih čelnika policije i pravosuđa, među kojima i nekadašnju predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu i bivše direktore Uprave policije Veselina Veljovića i Slavka Stojanovića.

#CrnaGora #Hapšenje #Region