Članak

KAKO DO DOGOVORA

Predstavnički dom PS BiH zasjeda u četvrtak: Materijala nema, opozicija očekuje burnu sjednicu ako je uopće i bude

(Patria) - Za četvrtak 18. aprila je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma PS BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama Bosne i Hercegovine – ustavna zakonodavna uloga Parlamentarne skupštine BiH, u skladu s članom IV. 4. a) Ustava BiH.

Predlagači ove tačke su poslanici Sanja Vulić, Obren Petrović, Ljubica Miljanović, Milorad Kojić, Milan Petković, Miroslav Vujičić i Čedomir Stojanović.

Za ovu sjednicu nema materijala niti zastupnici s kojima smo razgovarali znaju o čemu će se konkretno govoriti.

„Očekujem svašta na samoj sjednici. I povišenih tonova i optužbi i svađe. Vidjet ćemo“, rekao je jedan od opozicionih zastupnika.

Sličnog su razmišljanja i drugi opozicioni zastupnici.

O ovoj sjednici govorio je i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavljujući za danas novi sastanak državne koalicije u Istočnom Sarajevu. Kako je najavio, ukoliko se postigne dogovor, već sutra bi se na sjednici mogla naći neka rješenja.

„Očekujemo da riješimo probleme zastoja u radu Doma naroda, koji je blokiran od strane Bošnjaka koji su napustili i time blokirali rad Doma naroda. Da riješimo pitanje nelegalnog visokog predstavnika i njegovih odluka, da ih suspendujemo, i da se dogovorimo da u što hitnijem roku, a to je već moguće sutra, na Predstavničkom domu donesemo zakon o izborima, koji bi utvrdio sve ono što je normalno za jednu zemlju, a to su tehnički nivoi.

Mora se razvlastiti Centralna izborna komisija, koja je odlukama nelegalnog Šmita previše dobila neki značaj. Moraju se racionalizovati troškovi u vezi s izborima i mora se obezbijediti da zastupljenost naroda, konstitutivnih naroda, bude vidljiva u izbornim komisijama, kako to predviđaju Ustav i zakon“, naveo je Dodik.

Iz najbrojnijeg zastupničkog kluba opozicione SDA za sutra su najavili obraćanje pred održavanje ove sjednice o aktuelnoj političkoj situciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u utorak ujutro kazao je kako je noć prije u Mostaru dogovoreno puno stvari ali da je bolje da se o tome puno ne govori. Prvo su sastanak obavili Čović i šef SDP-a Nermin Nikšić, a zatim su na radnoj večeri bili Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Radovan Višković, Borjana Krišto, Lidija Bradara nakon kojeg Čović nije krio zadovoljstvo. Novi susret istih aktera uslijedio je i u utorak na Mostarskom sajmu, a za danas je Dodik najavio pokušaj novog dogovora ili raspad partnerstva.

Ishod održavanja same sjednice vjerovatno će zavisiti od današnjeg sastanka koalicije u Istočnom Sarajevu.


#koalicija #opozicija #Parlament #sjednica #vlast #BiH