Članak

VRAĆA SE NA STARO

Dodik: Schmidt poslao pismo srpskom patrijarhu da mu obezbijedi susret sa mnom, tek ćete gledati koliko smo ludi

(Patria) - Predsjednik Rs-a Milorad Dodik kazao je na današnjoj sjednici NSRs kako je iz OHR-a danas upućeno pismo srpskom patrijarhu da omogući susret Schmidta i Dodika. Poručio je kako zna i šta radi američki ambasador u BiH Michael Murphy i da to prate.

Dodik je kazao da mir koji "imamo je neprikosnoven i jak."

"Borbu koju vodi politička vlast i dijelom opozicija je u funkciji jačanja pozicije, i očuvanja mira. Mi vjerujemo u republiku, izlažući se ozbiljnim pritiscima, omalovažavanju ali mi ćemo nastaviti da se s tim nosimo. Znao sam šta me čeka i nemam pravo da se žalim i ne želim da me neko sažalijeva. Idem do kraja za Rs i za srpski narod. Nemam pomisli da odustanem. Krećem u novu fazu političke borbe za Rs. Ja sam svoje račune ugasio, moja porodica je sankcionisana. Ja nikome ništa ne zamjeram, ali ću nastaviti da se borim. I ako vidimo da bi ova republika mogla imati probleme ja ću pitati narod na referendumu šta ćemo i kako ćemo", kazao je.

On je govorio o SAD koji želi da zadrži centre moći i da zadrži svoj utjecaj u BiH.

"EU je dovedena u poziciju zavisnosti od SAD. Evropa i EU je u snažnoj krizi. To je konstatacija koju je moguće vidjeti. I EU ostaje da ubrzava procese tzv. pridruživanja nudeći neke šargarepe državama koje bi trebale da predaju svoj suverenitet evropskom centru moći. Rat u Ukrajini je doveo do toga da Evropa ubrzava svoj proces, rušeći svoje procedure, odustajući od svega onoga što je Evropu činilo moćnom i snažnom. Odjednom je bila spremna da primi Ukrajinu i BiH. Moramo naći način kako ćemo se ponašati i da znamo svoje mjesto u geopolitci. Okruženi smo EU i NATO zemljama. Evropa je ponudila status pregovarača bez nejasnog datuma i sa zahtjevima za reforme i da političke elite ispune kriterije, a to znači ozbiljna faza pridruživanja EU. Ima onih koji ne žele kretanje BiH ka EU rušeći sve principe. Ne može zemlja ići ka EU, a da je pod međunarodnim protektoratom", kazao je Dodik.

On je kazao da je donošenje i nametanje navodno nekih zakona jeste planirano i htjelo se udariti nož u leđa BiH.

"Bolno je čupanje tog noža. Ti majstori koji to čine su to uradili nepošteno, nemaju ovlaštenje da to čine. Udareno je na narode u BiH, Bošnjake, Srbe i jednako na Hrvate. Bošnjaci to prihvataju, a Srbi i Hrvati odbacuju. EU pokušava da sanira situaciju da taj ima neka iznimna ovlaštenja da to uradi. Neće im proći ovo što čine, da nas navlače na priču sa Planom razvoja. Gospodine Sattler neće vam proći. Rs može da povuče 300 miliona eura iz sredstava EU, nešto donacija i kredit. A imate političku agendu koju imate da provedete.
Obavezuju nas da školske programe uskladimo sa EU, da piše da postoji roditelj jedan i roditelje dva. Ja to neću gurati.

Mi se ne možemo u BiH dogovoriti da se potvrdi nešto što piše u Ustavu. Bošnjaci muslimani prihvataju da neko drugi donosi zakone. Ja imam puno prijatelja Bošnjaka i muslimana i idemo jedni drugima na svetkovine, ali ovdje govorimo o politici. Gledat ćete koliko smo ludi u narednom vremenu. Ovo je pokušaj da se Rs ponizi.

Mislim da su Bošnjaci glupi u političkom smislu, zar mislite da na prevarama možete da držite BiH. Što vam Marfi nije nametnuo ništa. Ako se Bošnjaci nastave sa podaništvom Americi zatvaraju vrata BiH za sva vremena.

Sad se vraćam na starog Dodika. Nastavit ćemo da vodimo politike koje odgovaraju samo Rs-u. Rs je strana u Dejtonu. Strana u Dejtonu nije Šmit. Samo Rs i FBiH, one mogu sporazumno da mijenjaju Ustav. SAD, velika Britanija i Njemačka su uzurpirale istitucije BiH uz podršku Bošnjaka i dijelom Hrvata. Srušili su Ustav i Dejton. Oni su kolonizatori i uzurpatori institucija BiH. Oni su UZP u institucijama BiH. Vode hibridni rat protiv Srbije, Rs, srpskog naroda", kazao je Dodik.

Obrušio se na Njemačku za koju je rekao da želi da spere "genocidnu prošlost" podrškom rezoluciji o Srebrenici.

"Genocid u Srebrenici nije se desio. Drugi će reći bilo je nekih presuda i one su politički motivisane. I pokušava se da veliko stradanje u Srebrenici se izdvoji kao ekskluzivitet samo jednog naroda", kazao je Dodik.

Kazao je kako je najbolje da se sjedne i razgovora o mirnom razilasku.

"Najgore je razgovarati sa ljudima koji imaju iluzije. BiH nema budućnost. Sud i Tužilaštvo su formirani da bi sudili Srbima i da napiše historiju prema Srbima. NSRs Sud i Tužilaštvo smatra mjestom terora prema Srbima i Rs", kazao je Dodik.

Dodao je da je Bošnjacima dovoljno 25 posto teritorije da tu žive.

"Dočekat ćemo trenutak kada će se međunarodne snage odvojiti od vas. Ja ću se boriti gospodine Salkić da ti ovdje iznosiš slobodno mišljenje. Ali ja govorim kao većinski dio Rs koji vas ne želi. Možda nekome djeluje da Milorad Dodik da nešto lupa, ali duboko vjerujem da sam upravu ovo što govorim. Bošnjaci žele raseliti Srbe i to žele da rade centralizacijom struktura BiH. Samo višenacionalne države mogu da postoje samo na preciznoj podjeli vlasti. Danas u BiH postoji više vanustavnih nego ustavnih stvari. EU traži da mi poštujemo njihove saopćenja", kazao je Dodik.

#ChristianSchmidt #MiloradDodik #NSRs #partijarh #SPC #BiH