Članak

SUD I TUŽILAŠTVO

NIŠTA NIJE SLUČAJNO Fadilu Novaliću poziv u zatvor, Federaciji obaveza za dužničko ropstvo!

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Javnost čeka odlazak u zatvor Fadila Novalića, bivšeg premijera Federacije BiH, u isto vrijeme dok nam Međunarodni monetarni fond nakon održane konferencije poručuje da se moramo zadužiti, te da je nakon dugo godina Federacija BiH u deficitu!

Izgleda svi idemo na robiju, neko dužničku, a neko zbog presude koju je donio Sud BiH, a o čemu će svakako svoju ocjenu dati i Ustavni sud BiH, ali i one još više instance u Strazburu. I teško je danas ne sjetiti se najava Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) koji je u analizi o Bosni i Hercegovini pod nazivom "Od non-papera do puzajućeg rata“ prvi put spomenuo operaciju Kula – koja ima za cilj rušenje ekonomskog sistema BiH.

Iako zvuči nevjerovatno, ono što danas živimo jasno ukazuje da je ipak 'neka operacija' ili viša sila glavni mozak operacija svega što se dešava u Bosni i Hercegovini.


Ko ne vjeruje u ovakve scenarije neka zaviri u Sjevernu Makedoniju, gdje je izvedena slična operacija koja se koordinisala iz Budimpešte sa ciljem rušenja vlade Zorana Zaeva. I srušili su je.

Tamo gdje MMF i EBRD ne mogu umiješati svoje prste kao što je Turska – privreda cvjeta. Erdogan će priznati da su turskom ekonomijom upravljali zvaničnici MMF-a, te da su to promijenili, vratili dug MMF-u i od tada su postali slobodni da djeluju u skladu sa svojim, a ne interesima MMF-a i svjetskih moćnika. I gle čuda, Erdogan ne moli Evropsku uniju za ulazak u EU, kako mi danas molimo za otvaranje pregovora. Jer stvar je moći i onoga koliko si jak.

Ali vratimo se mi Bosni i Hercegovini. Nikada ništa nije slučajno, pa tako ni aktuelni trenutak. U vrijeme kada Novalić preuzima rješenje o odlasku u zatvor, dolazi izvještaj MMF-a.

I zato zapitajmo se je li Novalić, koji sada i nema baš razloga da nešto uveliča, slaže ili pogrešno prikaže, u ovom momentu ipak odlazi sa slobode zbog neke opasne kuhinje u nekim svjetskim centrima moći.

„Promijenio sam jednu situaciju i vjerovatno sam zato kriv. Mi smo od rata do ovamo bili u dubiozi. Udvostručili smo prihod budžeta FBiH tako da mi više nisu bili problem niti zdravstveni radnici, niti rudari, i pri tome mi više nije trebala Svjetska banka i MMF. Može biti da je tu početak neke moje krivice, ali prije svega sam stekao to da umjesto milijardi koje su bile uvijek u gubitku ja sam cijelo vrijeme imao pozitivan bilans od 1.200.000.000 KM“ kazao je Novalić.

On je ovo rekao prije zvaničnog izvještaja MMF-a, koji će potvrditi ovu izjavu. Federacija BiH sada je u deficitu! I to nakon nepune godine dana vlasti nametnute Vlada Nermina Nikšića.

„Fiskalne rezerve smanjene su zbog povećanog budžetskog deficita, velikih otplata duga i povlačenja vladinih depozita. Neka budžetska plaćanja iz 2023. godine su odložena. Potrebe za finansiranjem ove godine su stoga velike u oba entiteta. Entitetski budžeti predviđaju značajne emisije dužničkih instrumenata, od kojih neke tek treba precizno identificirati“, kažu iz MMF-a.

Saznali smo da Federacija Bosne i Hercegovine planira zanoviti otplate trezorskih zapisa u iznosu do 360 miliona KM i prikupiti 740 miliona KM iz domaćih i vanjskih izvora.


Ali MMF-u je lakše kritikovati vlasti i pričati kako trebaju smanjiti potrebe za finansiranjem, a pri tome dodjeljivati sredstva i praviti dužničke robove, nego 'igrati' igre sa osnaženim i solventnim državama!

A, Sud i Tužilaštvo BIH posebna su priča. Iako su tužili, pa i osudili 'ozloglašenu' četvorku u slučaju Respiratori od koje su samo ocijenili da je Jelka Milićević nevina, njihov teret ne prestaje.

I dalje zvone zvona o pravnoj nesigurnosti, kompromitiranim kadrovima, sudijama, tužiocima koji više ne znaju za čiji interes rade, ali nikako da to bude u interesu prava i pravde. Jer odavno u zgradi Suda ne stanuje pravda, a uskoro ćemo svi kako i penzionisani sudija Branko Perić (od heroja do prognanika) citirati Mamića i govoriti 'sudiji je bolje ići s Rolexom nego sa dobrim advokatom'.

Naravno, pod uslovom da je sudija na slobodi, jer nije neuobičajeno da se hapse sudije u BiH, pa čak i predsjednik suda, dok nam izigravaju moralne vertikale. A, iz močvare ništa plodno ne raste, a bh. pravosuđe je već dugo bara u kojoj ima krokodila, a 'žrtve' se lako namjeste u sistemu kakvom živimo, a pod utjecajem stranog faktora.

Pitanje je i šta će biti vijest kada Fadil ode u zatvor (računajući na media plan Tužilaštva), i čime će se puniti novinske rubrike, i do kada će Tužilaštvo BiH 'mazati' javnosti oči 'Respiratorima', kao da smo zaboravili na poljsku bolnicu u Banja Luci, industrijski kisik davan ljudima u Rs, neriješenim ubistvima Davida Dragičevića, Dženana Memića, negiranje genocida, narušavanje nacionalne sigurnosti, državni udar, pa sve do neriješenog ubistva Joze Leutara, ili strašne masovne zločine nad Bošnjacima kao što je slučaj Biljani gdje još uvijek nemamo optužnicu ili kao što nemamo optužnicu za torturu koji su prošli logoraši u logorima pod kontrolom HVO-a!

#AminaČorboZećo #MeđunarodniMonetarniFond #Strazburu #IFIMES #Kula #Turska #Sud #UstavniSud #FadilNovalić #Federacija #premijer #BiH #izdvojeno