Članak

464 MILIONA DOLARA

Trump ne može da pronađe garanta za novac koji mora platiti sudu u New Yorku

(Patria) - Donald Trump ne može da pronađe privatnu kompaniju koja bi garantovala 464 miliona dolara koje mora da plati u slučaju građanske prevare u New Yorku, javio je BBC.

Bivši predsjednik mora ili platiti cijeli iznos u gotovini ili osigurati garanciju kako bi nastavio sa žalbom. Trump je rekao da je osiguranje obveznice te visine „praktično nemoguće“. On se suočava se s izgledom da će neke od njegovih nekretnina biti likvidirane osim ako ne plati.

Uz naknadu, kompanija koja se bavi obveznicama bi garantovala pun iznos sudu u New Yorku. Oni bi tada morali da ga plate ako Trump izgubi žalbu i to ne može učiniti sam. Trump je rekao da bi obveznica od koje je zatraženo da plati bila „nemoguća za bilo koju kompaniju, uključujući i onu tako uspješnu kao što je moja“.

„Kompanije za obveznice nikada ranije nisu čule za takvu obveznicu, ove veličine“, rekao je.

Trumpov tim je proveo „bezbroj sati pregovarajući s jednom od najvećih osiguravajućih kompanija na svijetu“, napisali su njegovi advokati u sudskom podnesku. Ali zaključili su da će „vrlo malo kompanija koje se bave obveznicama razmotriti obveznice bilo čega što se približava toj veličini“. Advokati su rekli da su se bezuspješno obraćali 30 kompanija.

Dva najstarija sina bivšeg predjednika Trumpa također moraju platiti milione dolara u slučaju. Uz naređenje Trumpu da plati kaznu, sudija Arthur Engoron zabranio mu je da vodi bilo koje poslovanje u državi na tri godine nakon što je otkrio da je lažno napuhao imovinu kako bi osigurao bolje kredite. Sudija je prošlog mjeseca zaustavio Trumpovu zabranu poslovanja, ali je odbio njegovu ponudu da osigura manji iznos garancije, 100 miliona dolara, za pokrivanje kazne.

U podnesku, Trumpovi advokati uključili su izjavu predsjednika privatne osiguravajuće kuće, koji je rekao da se „jednostavno rečeno, obveznica ove veličine rijetko, ako ikad, viđa“. Neviđena pravna situacija za Trumpa otežava predviđanje sljedećih koraka, rekla je bivša federalna tužiteljica Diana Florence, koja je također rekla da se kazne ovog obima obično izriču velikim kompanijama. Njegov pravni tim igra igru odlaganja dok se žali na presudu, rekla je, ali sada je „možda ostao bez užeta“.

Državni tužilac New Yorka obećao je da će zaplijeniti Trumpovu imovinu ako ne plati presudu o prijevari. Kamata na kaznu se akumulira za najmanje 112.000 dolara dnevno dok ne plati. Trumpovi advokati rekli su da kompanije za obveznice neće prihvatiti „imovinu kao što su nekretnine kao kolateral“ za obveznicu, već samo gotovinu ili „gotovinske ekvivalente“, kao što su ulaganja koja se mogu brzo likvidirati.

Prema procjeni Forbesa, Trump vrijedi oko 2,6 milijardi dolara. On je prošle godine svjedočio da je imao 400 miliona dolara likvidne imovine.

Presuda od 464 miliona dolara nije njegov jedini trošak. Naređeno mu je da plati 83 miliona dolara u januaru nakon što je izgubio slučaj za klevetu od E Jean Carroll, žene za koju je utvrđeno da je seksualno zlostavljao. On je već dao garanciju u tom slučaju. Trump je u ponedjeljak imao još jedan pravni neuspjeh u jednom od četiri krivična slučaja s kojima se suočava.

Sudija u New Yorku odbio je ponudu bivšeg predsjednika da blokira dva ključna svjedočenja svjedoka u slučaju u kojem je optužen za falsifikovanje poslovnih zapisa kako bi sakrio tajnu isplatu novca. Sudija Juan Merchan rekao je da bi Michael Cohen, bivši Trumpov advokat, i Stormy Daniels, zvijezda filmova za odrasle, mogli svjedočiti na suđenju koje bi moglo početi u aprilu.

#DonaldTrump #garancija #sud #Svijet