Članak

DVOSTRUKI ARŠINI

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja podnio prijavu protiv Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS zbog korupcije

(Patria) - Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH oglaso se saopštenjem za javnost, a u vezi s "netransparentnim i koruptivnim djelovanjem Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo".

Navedenu prijavu su 12. marta 2024. godine dostavili Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Dostavljenu prijavu objavljujemo u cjelosti:

˝Članom 110. stav (2) Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 24/22, 40/22 i 7/24) propisana je obaveza Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (u daljem tekstu: Ministarstvo) da na svojoj zvaničnoj internet stranici objavljuje i redovno ažurira podatke o upražnjenim radnim mjestima iz tačke e) stava (1) navedenog člana, a na osnovu podataka koje su ustanove obavezne dostavljati u situacijama kada je određeno radnomjesto upražnjeno i kada postoji namjera direktora da prijem radnika vrši u skladu s tačkom
e) stav (1) navedenog člana.

Našim dopisima broj: 854/23 od 6.4.2023. godine, 2223/23 od 04.12.2023. godine i 616/24 od 29.02.2024. godine smo tražili društvo jednakih, a ne društvo relacija, da se radi transparentno, spriječe eventualne koruptivne radnje i da se poštuje Kolektivni ugovor, (dopisi u prilogu).

Evidentno je da Ministarstvo ima dvostruke aršine po pitanju zapošljavanja/preuzimanja radnika/sporazumnih prelazaka u Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja u odnosu na ostale ustanove te da postoje jasne indicije da se prethodno opisano postupanje Ministarstva može posmatrati kao koruptivna aktivnost i ugrožavanje kvaliteta u organima uprave i službama Kantona Sarajevo, zbog čega tražimo da Ured postupi u skladu sa svojim nadležnostima i spriječi netransparentno i koruptivno djelovanje Ministarstva˝.

#InstitutZaRazvoj #KantonSarajevo #KolektivniUgovor #korupcija #KvalitetUprave #NaidaHotaMuminović #PreuzimanjeRadnika #samostalnisindikatodgojaiobrazovanja #SporazumniPrelasci #Uredzaborbuprotivkorupcije #BiH