Članak

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Vrhovni sud odlučio: Donald Trump može ostati na glasačkom listiću

Američki Vrhovni sud jednoglasno je poništio odluku suda u saveznoj državi Colorado kojom se Donaldu Trumpu brani učešće na unutarstranačkim izborima.

(Patria) - Američki Vrhovni sud jednoglasno je poništio odluku suda u saveznoj državi Colorado kojom se Donaldu Trumpu brani učešće na unutarstranačkim izborima.

Vrhovni sud Colorada uklonio je bivšeg predsjednika SAD sa glasačkih listića u decembru, navodeći zabranu iz Ustava kojom se pobunjenici ne mogu kandidovati na izborima, prenosi RSE.

Sudije američkog Vrhovnog suda prvo su optužile saveznu državu da je prekoračila svoja ovlašetenja, a sada su odlučili da će Trump ostati na glasačkom listiću.

Prema amandmanima američkog Ustava zabranjeno je obavljanje funkcije svakome ko je "učestvovao u pobuni".

Presuda u Coloradu odnosila se na Trumpove postupke tokom napada njegovih pristalica na zgradu američkog Kongresa 6. januara 2021. godine.

Odluka znači da Trump može učestvovati u republikanskim unutarstranačkim izborima u utorak, 5. marta, na dan kada bi mogao i zapečatiti mjesto kao republikanski predsjednički kandidat.

Colorado će zajedno sa 15 drugih država glasati u maratonskom glasanju nazvanom "Super utorak".

Trump je favorit za kandidata republikanaca kojim nastoje izazvati demokratskog predsjednika Joea Bidena na predsjedničkim izborima 5. novembra.

Njegov jedini preostali konkurent za nominaciju njegove stranke je bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley.

Trumpu je također zabranjeno da bude na glasačkom listiću u Maineu i Illinoisu, ali su te odluke stavljene na čekanje do presude Vrhovnog suda u slučaju Colorado.

Trumpovu podobnost na sudu osporila je grupa od šest birača u Coloradu koji su ga prikazali kao prijetnju američkoj demokratiji i tražili da ga se smatra odgovornim za napad njegovih pristalica na američki Capitol 6. januara 2021. godine.

#Colorado #DonaldTrump #izbori #SAD #vrhovnisudsad #Svijet