Članak

DAN NEZAVISNOSTI

Duraković: Ne shvaćaju da si neuništiva zato što nisi samo država već više, važnije od svega, zemlja koja opstaje!

Stoga, i danas imamo pravo i radost, na ovaj praznik

Piše: Akademik Esad Duraković za NAP

Bosna i Hercegovina – država i zemlja koja opstaje stotinama godina – danas svoj Dan
nezavisnosti obilježava. Njena nezavisnost u svijetu je priznata, ali je i danas u mučnoj borbi za očuvanje iznova dosegnute nezavisnosti koju još uvijek, spolja i iznutra, ugrožavaju zlotvori: granicama opsjednuti susjedi i u njoj samoj moralne hulje i izdajnici. Prokletstvu granice, kao najopakijeg ljudskoga izmišljaja i tvorevine, Bosna bijaše stoljećima izložena, kao što je i sada – kada sitni susjedi hoće postati hegemoni tako što bi dugovjeke granice poništili ili razmaknuli.

No, Bosna je ipak nezavisna i suštinski slobodna, dok umišljeni hegemoni nisu ni časni ni slobodni jer su u opsesiju granicama ropski i neljudski zatočeni. Bosna i njeni nenasilni sinovi patrioti – uz sve ostalo – su ponosni i dostojanstveni, za razliku od onih što na njene granice i slobodu zlikovački nasrću i onih što je iznutra izdaju gubeći dostojanstvo i ljudsko lice – kao zadnje hulje i ništarije.

***

Za tebe ovo, Bosno, nije ništa novo: na tebe su jurišale najmoćnije imperije, uspinjuće carevine, koje su potom nestajale, jer osvajajući druge same sebe su najzad urušavale; nesretno su nakon zenita kolabirale...

A ti si opstajala, u dostojanstvu i stasita, neuništiva identiteta – kao svjedok vremena i đavolje borbe oko tvojih granica. Stoljećima se prema tvojoj opstojnosti mjere mijene okolnoga svijeta. I uvijek si – u čudesnim reinkarnacijama – svoju nezavisnost vraćala i ovjeravala. Dugovječnija si, trajnija od umišljenih okolnih hegemona koji ni danas ne shvaćaju na čemu tvoja opstojnost počiva, otkuda tvoja snaga tokom višestoljetna vremena.

Ne shvaćaju da si neuništiva zato što nisi samo država već jesi – prije i više, važnije
od svega – zemlja koja opstaje kao takva uprkos raznovrsnim državnim nominacijama. Ti si uvijek u Evropi bila – a i danas si ostala – žarište kosmopolitizma, uzbudljiva i kreativnog susreta kultura, a povijest svjedoči i uporno naučava da se upravo time vitalnost osigurava.

Stoga, i danas imamo pravo i radost, na ovaj praznik, kazati da jesi Bosna ponosna i da ćeš opstati upravo ponosna – uprkos sitnim a neposustalim vanjskim dušmanima i domaćim huljama koji ne shvaćaju otkuda pristiže tvoja snaga što poput povijesne svjetlosti ništavnost njihovu osvjetljava.

#1.Mart #akademikDuraković #Bosna #čestitka #DanNezavisnosti #EsadDuraković #Hercegovina #izdvojeno #BiH