Članak

KO GA ŠTITI

Baltić preuzeo OO SDP Novi Grad po želji Damira Hadžića, ministar najavljuje novog direktora Doma zdravlja, sporan sastav UO

Početkom oktobra 2023. godine na ruke predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića predata je kolektivna ostavka 28 članova Općinskog odbora SDP BiH Novi Grad Sarajevo.

Potpisnici su kolektivnu ostavku podnijeli na sve funkcije koje obavljaju u okviru OO SDP BiH Novi Grad, a među njima je i Mahir Delić, predsjednik OO, kao i šef izbornog štaba na prošlim izborima Samir Čajić, te drugi članovi.

O ovoj odluci Predsjedništvo SDP-a se nikada nije izjasnilo. Barem ne zvanično. Nikada se o ovome nije oglasio ni predsjednik Nermin Nikšić niti je pozvao na razgovor Delića i druge članove.

No, 11. novembra 2023. godine krnji Općinski odbor SDP Novi Grad održao je sjednicu na kojoj je za v.d. predsjednika izabran Abel Baltić. Za sekretara je izabran Dino Selimović.

Članovi koji su podnijeli ostavke ne obavještavaju se o sjednicama Općinskog odbora niti znaju za odluke koje se donose. Općinski odbor SDP Novi Grad koji je vodio Mahir Delić na Općim izborima je obezbijedio skoro 9.000 glasova.

Ono što je tada bio problem i što je opredijelilo 30-ak članova SDP-a da podnesu ostavke, nastavilo se mjesecima kasnije. Novogradskim SDP-om želi vladati Damir Hadžić kako bi iz toga crpio dio moći u ostvarivanju svojih ciljeva. Iako on formalno nema funkciju u SDP-u, njegova supruga je u Općinskom odboru SDP-a te na taj način vuku konce. Nije tajna da je Baltić njihov izbor za vođu ove OO što je i ostvareno. Baltić ima bliske odnose i sa Nikšićem ali i sa drugim funkcionerima u SDP-u.

O dešavanjima unutar Kantonalnog odbora SDP-a javno ne govori ni šef KO Adnan Šteta. Sve važnije odluke donose se u uskom krugu ljudi, a članstvo smatra da su brojne odluke donesene i bez potrebne većine. O demokratiji unutar SDP-a se više ne može govoriti.

Do promjene na čelu SDP-a ostalo je nešto više od godinu dana. Kada je Nikšiću na volšeban način produžen mandat predsjednika uprkos Statutu koji ne predviđa više od dva mandata, najglasniji zagovornici da on ostane šef SDP-a bili su Šteta i Vojin Mijatović.

Da su kola u SDP-u krenula nizbrdo svjedoče i povišeni tonovi sa sjednica Predsjedništva ove stranke, dok potpredsjednik Denis Bećirović od izbora za člana Predsjedništva BiH ne učestvuje aktivno u radu stranke iako ga mnogi vide kao novog predsjednika.

No, vratimo se Novom Gradu. Osveta Mahiru Deliću zbog ostavke ali i određene pobune koju je izazvao unutar OO Novi Grad uslijedila je obaranjem izvještaja Kantonalnog centra za socijalni rad na čijem je čelu. Jasno mu je poručeno da je riječ o političkoj odluci te je trojka sa još nekoliko zastupnika glasala protiv izvještaja.

Skupština KS 16. februara je oborila izvještaj i JU Dom zdravlja KS na čijem je čelu Abel Baltić. Na Skupštini KS je iznesen niz problema i neregularnosti oko poslovanja Doma zdravlja, sumnjivih zapošljavanja, sklapanja ugovora koji pogoduju pojedincima na štetu Doma zdravlja.

Ministar zdravstva KS Enis Hasanović (SDP) inicirao je smjenu Upravnog odbora Doma zdravlja i imenovan je novi. Baltić je podnio ostavku, a sumnja se da će UO odbiti njegovu ostavku i da će on ostati na čelu Doma zdravlja iako je opterećen prijavama i istragama.

No, ministar Hasanović ima druga očekivanja. Na pitanje ko bi mogao zamijeniti Baltića, Hasanović je za Faktor kazao kako ne raspolaže takvom informacijom, te da to ime u ovom trenutku niko ne može imati u glavi.

„Pričao sam sa Baltićem, niti bi on na moje mjesto, niti bih ja u Dom zdravlja. Ne znam da bi me neko mogao ubijediti da preuzmem tu poziciju, iako mi je i ova na kojoj sam jako teška. I kada bi našli kvalitetne ljude, moramo ih ubijediti da preuzmu tu odgovornost, jer je u domovima zdravlja puno problema. Volio bih da imamo 80 dobrih ljudi, ili tri kvalitetna kandidata pa da između njih biramo, ali nažalost nemamo. Nemamo baš neki izbor, ali moramo naći tu osobu“, kazao je Hasanović.

Član UO ima dvije javne funkcije

Dodatni problem je sastav Upravnog odbora u kojem su Dino Selimović predsjednik (SDP), te članovi Alma Juković, Namir Čomaga, Vedad Kulenović i Enis Čavčić.

Enis Čavčić je vijećnik Naroda i pravde u Općinskom vijeću Vogošća, te prema Zakonu o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo ne može obavljati dvije javne funkcije, pa je upitna legalnost ovog sastava Upravnog odbora.

(A.V.)

#AbelBaltić #DamirHadžić #ostavka #SDP #SDPNoviGrad #izdvojeno #BiH