Članak

NA ILIDŽI 21. MARTA

Seminar o uznemiravanju na radu: Kako adekvatno riješiti problem između poslodavca i radnika?

Uznemiravanje na radu u praksi, prepoznavanje i prevencija, tema je seminara koji će u martu biti održan na Ilidži.

(Patria) - Uznemiravanje na radu u praksi, prepoznavanje i prevencija, tema je seminara koji će u martu biti održan na Ilidži.

Predavačice će biti Tatjana Marković, magistrica psiholoških nauka (UKC Banja Luka) i Danijela Radonić, master pravnik, sekretar Višeg privrednog suda u Banjoj Luci i arbitar pri JU Agencija za mirno rješavanje radnih sporova Rs.

Danijela Radonić, inače idejni tvorac aplikacije "PreMobbing", putem koje radnici mogu prijaviti uznemiravanje kojem su izloženi na svojim radnim mjestima, u izjavi za Capital kaže da je njen cilj i namjena pomoći objema strana da razriješe probleme i otklone ih prije nego za to bude prekasno ili dođe do dalekosežnijih posljedica.

- Aplikacija omogućava poslodavcu da na vrijeme vidi da mu se u firmi nešto loše dešava. Kaže se da onaj ko trpi uznemiravanje na radu više nije efikasan u poslovima koje obavlja, a njegovo loše raspoloženje može da utiče i na okolinu.

Posljedice su često bezvoljnost, loši rezultati, ali i odlasci na česta dugotrajna bolovanja. U ovom odnosu posljedice trpi radnik, ali i poslodavac koji ostaje bez dobrog radnika, ali i profita. Uz sve to, moramo imati u vidu da nam radnici odlaze i to u velikom broju.

Sve su to pokazatelji poslodavcu da imaju probleme i da ih može riješiti ranije - ističe Radonić.

Objašnjava da ova pojava poslodavcu nanosi veću štetu nego što se mislilo, a da je uznemiravanje na radu daleko rasprostranjenije nego što se prijavljuje.

- Zakon o sprječavanju uznemiravanja na radu nije dao posebno dobre rezultate, a mi želimo da kroz ovu aplikaciju ponudimo jednostavnije rješavanje problema unutar firme, prije nego što konflikt eskalira i dođe do suda, prije nego što se radniku naruši zdravlje - dodaje Radonić.

Aplikaciju popunjava radnik pod svojim imenom i prezimenom i odgovara na niz pitanja kojima se utvrđuje da li postoji mobing. Nakon slanja odgovora, radnik dobija notifikaciju da formalno prijavi uznemiravanje, ali on nema uvida u rezultat upitnika.

Rezultat ispunjenog upitnika šalje se poslodavcu, koji ne može da vidi koja su pitanja postavljena radniku, niti šta je na njih odgovoreno. U slučaju da je poslodavac taj koji vrši mobing, radnik će odmah biti usmjeren da traži sudsku zaštitu.

- Suština aplikacije je da poslodavac upravlja rizikom od uznemiravanja na radu i da se izbjegne dugotrajni sudski proces, odnosno, da se unutar firme riješi problem - zaključuje Radonić.

Seminar "Uznemiravanje na radu u praksi, prepoznavanje i prevencija" bit će održan 21. marta u ilidžanskom Hotelu Hollywood od 9.30 do 15 sati.

#biznis #Ekonomija #Ilidža #posao #Seminar