Članak

BIVŠI AMERIČKI PREDSJEDNIK

Trumpova izjava da bi pustio napad na neke članice NATO-a izazvala žestoke kritike i osude

Poljski ministar odbrane Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kaže da je moto NATO-a "Svi za jednog, jedan za sve" konkretna obaveza.

(Patria) - Visoki zapadni dužnosnici kritikovali su danas bivšeg američkog predsjednika i mogućeg kandidata za povratak u Bijelu kuću Donalda Trumpa, nakon što je dao naslutiti da možda neće priskočiti u pomoć i zaštititi saveznike iz NATO-a od potencijalne ruske invazije, ako i dalje ne budu dovoljno izdvajali za odbranu.

Trump je, prepričavajući sastanak s čelnicima NATO-a tokom jučerašnjeg političkog skupa u Južnoj Karolini, citirao predsjednika jedne "velike zemlje", koju nije imenovao, a koji ga je upitao: "Pa, gospodine, ako ne platimo, a ponovo nas napadne Rusija - hoćete li nas zaštititi?"

Srezao finansiranje NATO-a

Trump je, prenoseći vlastite riječi, odgovorio da ga ne bi zaštitio jer nije platio, prenosi Hina.

Dok je bio predsjednik, Trump je srezao finansiranje NATO-a i često se žalio da SAD plaćaju više od poštenog udjela.

- Bilo kakva sugestija da saveznici neće braniti jedni druge podriva našu sigurnost, uključujući i sigurnost SAD-a, i stavlja američke i evropske vojnike u povećan rizik. Na bilo koji napad na NATO odgovorit ćemo ujedinjeno i snažno - rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Poljski ministar odbrane Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kaže da je moto NATO-a "Svi za jednog, jedan za sve" konkretna obaveza.

"Potkopavanje vjerodostojnosti savezničkih zemalja znači slabljenje cijelog NATO-a. Nikakva izborna kampanja nije izlika za poigravanje sa sigurnošću Saveza", napisao je Kosiniak-Kamysz na X-u.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova također se oglasilo porukom na X-u: "Svi za jednog, jedan za sve", s dodatkom #StrongerTogether.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je na X-u napisao da su "nesmotrene izjave o NATO sigurnosti i članu 5 o solidarnosti isključivo u Putinovom interesu".

Bijela kuća jučer je odbacila Trumpovu izjavu kao "užasnu i bezobzirnu".

Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates, upitan o Trumpovim riječima, rekao je:

"Podsticanje invazije na naše najbliže saveznike od ubojitih režima je užasno i bezobzirno - i ugrožava američku nacionalnu sigurnost, globalnu stabilnost i našu ekonomiju."

Sjevernoatlantski ugovor sadrži odredbu koja garantuje međusobnu odbranu država članica u slučaju napada.

Često se žalio

Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju, bio je žestok kritičar Sjevernoatlantskog saveza dok je bio predsjednik, više puta prijeteći da će se povući iz Saveza.

Srezao je finansiranje NATO-a i često se žalio da SAD plaćaju više od poštenog udjela.

Bates je rekao da je predsjednik Joe Biden, demokrat koji traži reizbor na predsjedničkim izborima u novembru, obnovio savezništvo SAD-a nakon što je preuzeo dužnost 2021., osiguravši da NATO sada bude "veći i vitalniji nego što je ikad bio".

- Umjesto da poziva na ratove i promoviše haos, predsjednik Biden nastavit će jačati američko vodstvo i zalagati se za naše interese nacionalne sigurnosti - a ne protiv njih", rekao je u jučer objavljenoj izjavi.

Budući da Trump vodi pred Bidenom u nekim anketama, evropski saveznici brinu se da bi Trumpova pobjeda u novembru mogla ugroziti predanost SAD-a Savezu.

No, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prošlog je mjeseca rekao da ne misli da bi drugo Trumpovo predsjedništvo ugrozilo članstvo SAD-a.

Stoltenberg, koji tjera države članice da povećaju izdvajanja za odbranu, rekao je da evropski saveznici povećavaju vojne doprinose i "kreću se u pravom smjeru".

Trump i dalje napada transatlantski savez pa je na predizbornom skupu prošlog mjeseca rekao kako ne vjeruje da bi zemlje NATO-a podržale SAD ako budu napadnute.

Što se tiče ruskog rata u Ukrajini, Trump je pozvao na deeskalaciju i prigovorio zbog dosad potrošenih milijardi, no iznio je i nekoliko političkih prijedloga.

Od invazije Moskve u februaru 2022. američka pomoć Ukrajini iznosi oko 75 milijardi dolara, rekao je Stoltenberg, dok su druge članice NATO-a i zemlje partneri zajedno osigurale više od 100 milijardi dolara.

#DonaldTrump #JensStoltenberg #NATO #Njemačka #Poljska #Svijet