Članak

GOSTOVANJA

VIDEO Bajrović: Niko neće zemlju u EU gdje su muslimani većina!

(Patria) - Posjete stranih delegacija redaju se kao na traci kako se bližimo martovskom roku koji nam je dala EU, raste pritisak na domaće političare. U praksi nema posebnih promjena. Svako vuče na svoju stranu osim, možda, Trojke koja dopušta da je drugi vuku gdje žele.

O navedenim temama u emisiji 7 Plus Hayat TV-a govorio je Reuf Bajrović, potpredsjednikom Američko-evropske alijanse.

O posjeti njemačkog ministra odbrane Bosni i Hercegovini i njegovom upozorenju na ruski utjecaj, Bajrović je podsjetio kako je saradnja Njemačke sa Ruskom Federacijom intenzivna još od vremena Schodera.

- Nijemci su gajaili duboke veze sa zvaničnicima Ruske Federacije i sada Njemačka i dalje kupuje energente od Rusije, a izjave da su protiv ruskog utjecaja nemaju neko uporište. Pistorius je došao da stvori dodatni prostor Schmidtu koji je za razliku od onog što je obećao, odustao. Imate s jedne strane pritisak Ambasade SAD-a da se to uradi, da se upotrijebe bonske ovlasti, a s druge strane EU koja nije za to. U tom kontekstu je dogovor u Bakincima dobrodošao je za evropljane. Sattler je učestvovao u pravljenju dogovora, a Schmidt je asistirao.

HDZ se boji da ako se sada iskoriste bonske ovlasti, da se smanjuje pritisak za novo nametanje. I ministar odbrane je danas došao da podrži Schmidta u nedjelovanju. Nijemci nisu zainteresovani za kratkoročne interese, oni su za to da ovdje bude relativno mirno i da isisavaju stanovništvo. Niko neće zemlju u EU gdje su muslimani većina. Zamislite uđe jedna BiH, Turska, Albanija, Kosovo i imaju prava veta, da blokiraju neke odluke Francuske, Nizozemske, Njemačke,.. Oni hoće stanovništvo koje nema političku moć – naveo je.

Što se tiče ulaganja u Oružane snage, Bajrović ističe da su ulaganja Srbije i Hrvatske, za razliku od BiH, preko milijardu KM.

- Dobra vijest je da naša industrija koja proizvodi oružje jako dobro stoji i to je naša sreća u nesreći. A od nove opreme za Oružane snage nema ništa. Srbija i Hrvatska preko milijardu maraka troše godišnje na vojsku – kazao je.

Kada je u pitanju posjeta Jamesa O’Briena, Bajrović je mišljenja kako je on najkompetentnija osoba u Washingtonu koja se bavila Balkanom.

Pisao je Dayton, veoma bitan čovjek u administraciji. On je došao tu jer su bili Amerikanci nezadovoljni što je Schmidt odustao od nametanja. Evropljani su ih sa Dodikom i Čovićem nadigrali, a Trojka je stvorila kontekst gdje Schmidtovo nametanje postaje manje vejrovatno. Evropa hoće da zatvori OHR, a suštinska poruka je o državnoj imovini.

Dugo godina nismo čuli ovakvu izjavu iz Washigntona, on je rekao da je državna imovina samo imovina države Bosne i Hercegovine i time je bacio klip u točak EU. Da je Schmidt nametnuo ono što SNSD traži, mi bismo bili korak bliže zatvaranju OHR-a. Državna imovina je iziuzetno važna stvar i svojim stavom je izašao kao racionalni bosanski patriota i Evropljanima je uputio jasno poruku. Zapadne zemlje su veoma zabrinute jer su Bošnjaci ljuti, pa je pokušaj da se uvedu skeneri pokušaj da se Bošnjacima malo dodvore i da se smire strasti – ocijenio je.

Kompletno gostovanje u videu

#EU #gostovanja #HayatTV #ReufBajrović #BiH